jivegard

Robert Jivegård, kommunombud för Lärarnas Riksförbund i Lund, är beredd att vidta skyddsstopp i Lunds skolor.

| Foto: Andreas Hillergren och Shutterstock
Corona

LR hotar stänga skolor – här är fackets coronakrav

Lärarnas Riksförbund är kritiskt till att gymnasieeleverna i Lund ska gå tillbaka till att ha närundervisning. Facket är beredd att vidta åtgärder för att stoppa återgången.
– Vi utesluter inte ett skyddsstopp – som skulle stänga en eller flera skolor, säger Robert Jivegård, LR i Lund.

Den ökade samhällsspridningen av coronaviruset väcker oro inom lärarkåren när några av landets skolor väljer att öppna för både elever och lärare att komma tillbaka.

Förra veckan träffades lärarfacken och arbetsgivaren i Lund i ett samverkansmöte på utbildningsförvaltningen och då bestämdes det att kommunens skolor ska följa Smittskydd Skånes rekommendationer.

Det innebär att 30 procent av eleverna under nästa vecka ska ha närundervisning fram till sportlovet, vilket sker vecka åtta i Lund.

Robert Jivegård, huvudskyddsombud och Lärarnas Riksförbunds kommunombud i Lund, deltog på mötet och LR ställer sig starkt kritiskt till beslutet.

– Vi anser att man inte kan säkra smittspridningen på skolorna. Vi har ett läge i landet och Skåne med hög smittspridning. Lunds kommun säger själv att smittspridningen har planat ut, men man vet inte vart det ska ta vägen. Att i det läget släppa på med elever tycker vi är oklokt. Vi var det enda fackförbundet som var oeniga med arbetsgivaren om detta.

Man gör en väldigt liten vinst med att utsätta lärarna för väldigt stor fara.

I stället hade LR velat se att man avvaktade och undervisa på distans fram till sportlovet, som Sydsvenskan var först med att rapportera om – för att då avgöra hur smittspridningen är.

– Nu kommer i stället en tredjedel av eleverna in om några dagar. Slår man ut detta per kurs på gymnasiet så innebär det att eleven får ungefär två lektioner närundervisning per kurs fram till lovet. Vi tycker att risken för smitta väger mycket tyngre än nyttan för eleverna med två lektioner per kurs. Man gör en väldigt liten vinst med att utsätta lärarna för väldigt stor fara.

Hur ser lärarna på beslutet? 

– De som har tagit kontakt med oss är övervägande oerhört bekymrade. Man upplever stor stress och oro över det här. Förtvivlade lärare ringer in till oss och gråter.

LR hotar med att stoppa gymnasieelevernas återgång till fysisk undervisning i skolan nästa vecka.

– Om vi bedömer att åtgärderna ute på skolorna inte är tillräckliga och att personalen riskerar ohälsa då måste vi agera utifrån det. Vi utesluter inte ett skyddsstopp – som skulle stänga en eller flera av Lunds skolor.

Vad måste till för att ni inte ska ta det beslutet? Vad är era krav?

– Det som skulle garantera att skolorna inte stängs ner nu är ett beslut om heldistansundervisning fram till sportlovet. Vi måste bedöma hur återfärderna fungerar på skolorna.

Att dela ut gratis munskydd, som Malmö Stad har beslutat att erbjuda både elever och skolpersonal kostnadsfritt, är inte aktuellt för att lösa situationen, menar Robert Jivegård.

– Jag tolkar det som att man samtidigt säger att det finns en risk för smitta på skolan. Finns det en risk på skolan så ska man vidta åtgärder så långt man kan för att undvika ohälsa. Vi har ett sätt som fungerar – det är distansundervisningen.

Kommentera