asa_fahlen_valberedning

Åsa Fahlén föreslås av valberedningen som fortsatt ordförande för Lärarnas Riksförbund.

| Foto: Shutterstock
Fackligt

LR-kongress: Här är förslagen till ny förbundsstyrelse

Åsa Fahlén föreslås fortsätta som förbundsordförande för Lärarnas Riksförbund. Det meddelar valberedningen när man presenterar sina förslag inför kongressen.
– Det känns jättebra, säger Åsa Fahlén, nuvarande förbundsordförande.

Här är valberedningens förslag:

Förbundsordförande 

 • Åsa Fahlén, Göteborg (omval)

1:e vice Förbundsordförande

 • Svante Tideman, Örebro (omval)

2:e vice Förbundsordförande

 • Sara Svanlund, Malmö (omval)

Förbundsstyrelseledamöter

 • Fredrik Andersson, Sjöbo (nyval)
 • Anna Carlsson, Härryda (omval)
 • Anna Gräslund, Stockholm (nyval)
 • Duska Jansson Dobrota, Ludvika (omval)
 • Karin Johansson, Huddinge (omval)
 • Anneli Landberg, Laholm (nyval)
 • Catharina Niwhede, Malmö (omval)
 • Ingrid Pihl, Piteå (omval)
 • Anne Pihlo, Borås (nyval)
 • Johan Runesson, Växjö (omval) 
 • Robin Smith, Stockholm (omval) 
 • Lars Windisch, Alingsås (omval)

Lärarnas Riksförbunds kongress närmar sig. Skolvärlden har sedan tidigare rapporterat om att det fackliga mötet kommer att arrangeras digitalt med alla deltagare på distans och koncentreras till två dagar, 15–16 maj, med anledning av den rådande coronapandemin.  

Det nya upplägget kommer även att innebära en del ändringar i själva mötesupplägget och att merparten av förbundsstyrelsens förslag kommer att flyttas fram, ajourneras, till en del två av kongressen 5–8 september. Det är under den delen som valet av förbundsstyrelse kommer att ske.

Coronakrisen har dock inte påverkat valberedningens uppdrag att förbereda val av förbundsordförande och ledamöter i förbundsstyrelsen.

Valberedningens förslag inför kongressen 2020 är att man ska satsa vidare på att den befintliga ledningen för Lärarnas Riksförbund ska fortsätta. Det betyder att nuvarande förbundsordförande Åsa Fahlén föreslås som ordförande igen. 

– Förra kongressen efterfrågades förnyelse, förändring och föryngring i förbundets ledning, vilket också blev resultatet då. Nu ser vi att det fungerar väldigt bra och därför föreslår vi att sittande presidium får fortsätta det arbete som påbörjats, säger valberedningens ordförande Kerstin Lindberg i ett pressmeddelande. 

I valberedningens förslag föreslås även Svante Tideman, Örebro, som 1:e vice ordförande och Sara Svanlund, Malmö, som 2:e vice ordförande.  

– De tre har skött sina uppdrag väl och vi föreslår att de får fortsätta för att borga för en kontinuitet i Lärarnas Riksförbunds politik, säger Kerstin Lindberg.

Lärarnas Riksförbunds ordförande Åsa Fahlén är glad och tacksam över att få förnyat förtroende från valberedningen.

– Det känns jättebra. Jag tycker att det har gått bra och jag känner att jag har ett stöd. Det känns som ett väldigt bra kvitto när man får den här nomineringen, säger hon. 

Hur ser du på kontinuitetsaspekten som valberedningen lyfter i sin motivering? 

– Nu är inte valet över, ska tilläggas. Men jag känner att fyra år går rätt fort. Det skulle kännas lite snopet att inte få fortsätta. Jag känner att jag har en tydligare ambition med mitt ledarskap den här gången. Att få möjligheten att arbeta med propositionerna som vi har tagit fram känns väldigt lockande.  

Finns det någonting som kan få dig att tveka att fortsätta som ordförande? Exempelvis om det beslutas någonting på kongressen som du inte tror på.

– Svårt att säga vad det skulle kunna vara. Jag tycker att vi är ganska eniga inom förbundet kring våran politik och vart vi vill – det är också det som får mig att vilja fortsätta och driva frågorna, säger hon och fortsätter:  

– Samtidigt är det ingen hemlighet att jag är lite otålig på att jag vill att vi ska ha ett tydligt driv framåt och vara offensiva. Om många beslut bara blir defensiva och att organisationen inte vågar saker och ting – då hade jag nog känt som ordförande att jag var väldigt begränsad i mitt uppdrag. Det är jag inte så sugen på. Men jag kan inte hitta sådana tendenser. 

Kommentera