distans

Många oroliga lärare är rädda för att bli av med jobbet om de inte går dit, berättar Niclas Wahlgren, ordförande för Lärarnas Riksförbund i Blekinge. 

| Foto: Andreas Hillergren, Shutterstock.com
Corona

Lärare vädjar om skolstängning före jullovet

På många håll sker sista dagarnas undervisning före jullovet på distans, men inte överallt. Nu vädjar oroliga lärare om att även deras skolor bör stängas. 
– Eftersom betygen redan är satta kan jag inte se varför de sista dagarna av höstterminen inte kan ske på distans, säger Niclas Wahlgren, ordförande för Lärarnas Riksförbund i Blekinge. 

I Skåne har bland annat Nyvångskolan och Fäladsgården i Lund stängt skolportarna och istället börjat undervisa högstadieeleverna på distans. Och i fredags rekommenderade smittskyddsläkaren i Region Stockholm att kommunerna i Stockholms län från och med måndag övergår till distansunervisning för högstadieeleverna.

– Det är ett bra beslut. Det borde dock ha kommit redan när gymnasieskolorna gick över till distansundervisning, sa Ragnar Sjölander, ordförande för LR i Stockholm, till Skolvärlden efter att smittskyddsläkaren ”starkt” rekommenderat att alla arbetsgivare erbjuder och uppmanar sin personal till distansarbete så långt det överhuvudtaget är möjligt.

Med det finns också flera högstadieskolor i landet som, trots protester, har fortsatt öppet. I Karlskoga har lärare på Skrantaskolan vädjat till skolförvaltningen om att införa distansundervisning de sista två dagarna på terminen. Både för lärare och elever skull, men också med tanke på vården.

Efterfrågan har dock fått avslag från skolförvaltningen som menar att det inte går att genomföra, skriver Karlskoga Tidning.

– Jag vet om det, men är inte insatt än i vilka grunder som man nekat. Vi som jobbar på gymnasiet förstår lärarna på grundskolan. Situationen som lärarna beskriver är precis så som det var på Möckelngymnasiet innan de nya rekommendationerna kom, säger Eje Johansson, kommunombud för LR, till tidningen.

Samtidigt har flera lärare i länet hört av sig till förbundet och sagt att de vill stänga skolorna innan jullovet egentligen börjar.

– Vi är mitt i den värsta spridningen hittills. Att då fortsätta knalla iväg till högstadiet, medan man i det övriga samhället begränsar det sociala umgänget, känns inte rimligt, säger Niclas Wahlgren, LR:s ordförande i Blekinge, till Skolvärlden. 

Eftersom betygen redan satta och den sista veckan på läsåret främst innebär sociala aktiviteter anser han att distansundervisning är en önskvärd åtgärd att vidta under de sista dagarna innan jullovet.

– Det skulle innebära en längre karens inför vårterminen och förhoppningsvis få ner antalet smittade. Men det förutsätter såklart att både barn och vuxna faktiskt håller sig hemma och inte är ute och flänger, säger Niclas Wahlgren, ordförande för Lärarnas Riksförbund i Blekinge. 

En kartläggning som P4 Blekinge har gjort visar att lärarsjukfrånvaron under höstterminen har ökat med mer än 50 procent på flera av länets grundskolor, jämfört med samma period förra året.

Frånvaron beror inte enbart på sjukdom, utan i vissa fall handlar det om att lärare inte vågar gå till jobbet, uppger Niclas Wahlgren.

– Vi har flera lärare med arbetsrättsliga frågor som har hört av sig till förbundet. Många är för rädda för att bli smittade på jobbet, samtidigt som de är oroliga för att bli av det om de inte är på plats.

Som ordförande är hans uppfattning att det inte handlar om en mindre men orolig grupp, utan att majoriteten av länets högstadielärare vill övergå till att undervisa eleverna på distans de sista dagarna fram till jul.  

– Under styrelsemötet förra veckan vittnade flera ombud om ökad oro och arbetsbelastning. Eftersom det knappt finns några vikarier att ta in har befintliga lärare tvingats täcka upp för varandra under en ganska lång tid, vilket börjar ta ut sin rätt, säger Niclas Wahlgren.

Kommentera