asa_fahlen_1

Åsa Fahlén vill se större hänsyn tagen till lärare som tillhör riskgrupper för covid-19.

| Foto: Magnus Glans/Andreas Hillergren
Coronaviruset

LR: Låt lärare i riskgrupp stanna hemma utan att straffas ekonomiskt

Det är orimligt att friska lärare i riskgrupp tvingas sjukskriva sig för att undvika smitta, menar facket.
– Låt dem jobba hemifrån eller ge dem smittskyddspeng, säger LR-ordföranden Åsa Fahlén.

Skolvärlden har tidigare skrivit om hur friska lärare som tillhör en riskgrupp för covid-19 väljer att sjukskriva sig för att undvika smitta på jobbet eller i kollektivtrafiken. Nu uppmanar Lärarnas Riksförbund huvudmännen att visa den gruppen större hänsyn.

– Vi vill se att de här lärarna får arbeta hemifrån. Det finns ju mycket man kan göra hemifrån även om skolan är öppen. Vi hör till exempel mycket om lärare på skolorna som behöver undervisa både de elever som är i klassrummet och de elever som är hemma. Här kunde lärare i riskgrupp avlasta hemifrån. Läget är så extremt speciellt nu, och vi måste se till att inte utsätta riskgrupper för fara samtidigt som vi håller igång verksamheten, säger Åsa Fahlén.

Som alternativ lösning menar hon att lärare bör omfattas om den utökade smittskyddspeng som diskuteras i riksdagen. Den går ut på att personer med nedsatt immunförsvar ska få pengar av staten för att kunna stanna hemma från jobbet.

– Problemet är att ersättningsnivån är väldigt låg. Så vi vill dels att lärare ska omfattas och dessutom att man ska höja ersättningen.

Har du förståelse för de lärare som tillhör en riskgrupp och väljer att sjukskriva sig trots att de är friska?

– Det är ju fel, men jag har förståelse för att man gör det. Tillhör du en riskgrupp så är det här en otäck sjukdom som folk dör av. Men det borde finnas sätt att lösa det på som inte innebär att lärarna tvingas bryta mot reglerna, säger Åsa Fahlén.

Samtidigt som diskussionen om riskgrupper i skolan förs så rapporteras om huvudmän som kallar in pensionerade lärare att jobba igen, när den ordinarie personalen är sjukskriven. Här menar LR att det kunde vara klokare att ta in lärarstudenter, eftersom hög ålder i sig bedöms vara en riskfaktor vid smitta.

– Det är ju bättre att ta in sistaårsstudenter som nästan är färdiga lärare än att ta in en riskgrupp. Vi vill inte sänka kraven på att få undervisa, eller kraven på utbildningen, men i dagsläget kanske vi måste vara lite kreativa, säger Åsa Fahlén.

Kommentera