Skolattacken

LR välkomnar utredningen om knivattacken i Eslöv

Anders Hallberg LR Eslöv

Anders Hallberg, föreningsombud för LR i Eslöv, är positiv till utredningen om knivattacken i Källbergsskolan.

Samtidigt som Eslövs kommun börjat utreda krisberedskapen i samband med attacken i Källbergsskolan inträffade ett nytt knivdåd på en gymnasieskola i Nässjö.
– Det river upp känslor och tyvärr visar det hur viktigt det är att insikterna härifrån förmedlas vidare nationellt, säger Anders Hallbergs, föreningsombud på Lärarnas Riksförbund i Eslöv.

Anders Hallberg vidareutvecklar:

– Precis som jag sagt tidigare är vi nöjda med många saker i krisarbetet i Eslöv. Det är viktigt att det som fungerat bra dokumenteras och kommer andra skolor till gagn.

Kerstin Melén-Gyllensten är förvaltningschef på Barn- och Utbildning i Eslövs kommun.

– Det stämmer att vi initierat en utredning om krisberedskapen efter händelsen i Källebergsskolan. Men allt är i sin linda. Vi har inte bråttom och det är viktigt allt blir rätt och att vi inte missar något, säger hon.

Det var den 19 augusti som en maskerad skolelev knivhögg en 45-årig lärare i Eslöv. 15-åringen sitter häktad på en specialavdelning för minderåriga i Malmö i väntan på att åklagaren ska väcka åtal.

– Jag vill betona att vår utredning inte har med det polisiära att göra. Vi tittar på helt andra aspekter. Exempelvis utrymningen av skolan, information, samarbeten med andra myndigheter med mera. Vi kommer se över händelseförloppet brett för att inte missa något, säger Kerstin Melén-Gyllensten.

Lärarnas Riksförbund i Eslöv säger att de upplever flera saker i krisarbetet som så bra att de bör ha bäring nationellt. Hur ser du på det?

– Att informera de fackliga företrädarna har varit viktigt för oss redan från dag ett efter händelsen på Källebergsskolan. Sedan hoppas jag att något av det som kommer fram i utredningen kan vara till nytta för andra skolor.

Hur ser du på att det bara tre veckor efter knivattacken inträffar ett nytt allvarligt dåd i Sverige?

– Det är så hemskt att det är svårt att ta in. Förhoppningsvis kan vi hitta saker både hos oss i Eslöv och i Nässjö som kan göra att det blir säkrare skolmiljö, säger Kerstin Melén-Gyllensten.

Det var under fredagsförmiddagen som en 17-årig gymnasielev i Nässjö knivskars i skolmatsalen av en annan 17-åring och fördes med ambulans till sjukhus. Pojkens tillstånd är stabilt.

Kommentera