Utbildningspolitik

M-förslag: Privat lärarutbildning

Moderaterna vill göra det möjligt att starta fristående lärarutbildningar och införa obligatoriskt lämplighetstest för den som ska studera till lärare. 

Moderaterna har tagit fram en rad förslag för att stärka läraryrket. Lärarutbildningen behöver vässas och genom att tillåta fristående lärarutbildningar, som inte är kopplade till dagens lärosäten, tror man att kvaliteten ska kunna höjas, skriver Svenska Dagbladet.

Enligt artikeln förelår partiet också obligatoriska kurser i specialpedagogik, ledarskap och digitalisering på lärarutbildningen. Dessutom vill man införa obligatoriskt lämplighetstest för den som söker till lärarutbildningen, allt för att få de bästa studenterna till yrket.

Moderaternas skolpolitiska talesperson Camilla Waltersson-Grönwall, som intervjuas i artikeln, hänvisar till Finland och Danmark.

– Man ser att det har höjt nivån på de sökande, i stället för att bara öka antalet platser på lärarutbildningen som redan i dag gapar tomma. Vi behöver signalera att de bästa studenterna, dem vill vi se som lärare.

Hon är kritiskt till att regeringen tagit bort de premier som alliansen ville införa för dem som läser till speciallärare eller lärare inom matematik och naturvetenskap.

Moderaterna vill också införa krav på skolhuvudmännen att ge sina lärare individuella kompetensutvecklingsplaner. På längre sikt vill partiet också koppla lärares kompetensutveckling till deras legitimation. Regelbunden fortbildning ska helt enkelt vara ett krav för att lärare ska få behålla legitimationen. 

Kommentera