Almedalen

M: Staten ska få överta problemskolor

Moderaterna vill införa en nationell kunskapsgaranti som innebär att skolor med en stor andel elever som inte når målen kan komma att övertas eller läggas ned av staten. 

Socialdemokraterna har tidigare föreslagit en satsning på 500 miljoner kronor per år till de 200 skolor som har sämst resultat, pengar som ska användas till att vända skolornas utveckling. Nu kontrar Moderaterna med en nationell kunskapsgaranti för alla skolor som innebär att staten ska erbjuda ett stödprogram för skolor som har en alltför stor andel elever som inte når målen. Förslaget innebär också att staten ska kunna ta över eller till och med lägga ner skolor som inte lyckas vända utvecklingen.

– När vi märker att de insatser vi gjort inte räcker för en skola måste staten kunna gå in och ta över verksamheten, men det är bara i de yttersta nödfallen som det skulle kunna handla om att lägga ner en skola. Vi kan inte ha skolor där över 70 procent av eleverna lämnar utan godkända resultat, sa moderaternas utbildningspolitiska talesperson Tomas Tobé på onsdagen under ett seminarium i Almedalen.

Kommentera