pojke_hoppar_fran_brygga_sommarlov_badar
Nytt förslag

(M) vill ha kortare sommarlov

Moderaterna föreslår att skolelevers sommarlov blir kortare, att undervisningstimmarna blir fler och att tre skolterminer införs. LR stödjer inte förslaget.

Flera arbetsgrupper inom Moderaterna har under våren haft i uppgift att utveckla partiets politik efter höstens valförlust.

Nu kommer en av grupperna med ett nytt skolförslag som de hoppas få igenom under Moderaternas stämma kommande höst, rapporterar Aftonbladet.

Enligt förslaget vill de se över möjligheten till att förändra den svenska skolan i grunden genom att införa ett system med tre terminer istället för nuvarande två. Som följd av det skulle sommarlovet bli kortare och undervisningstimmarna bli fler.

Gruppen leds av Anna König Jerlmyr (M), som är oppositionsborgarråd i Stockholm. Hon menar att de långa sommarloven gör det svårt för barnfamiljer att pussla ihop sommarmånaderna.

– Dagens system med två terminer och långa sommarlov är anpassat till en tid när de flesta i Sverige var bönder. I dag har vi en helt annan situation där de långa loven ställer till det för barn och familjer, säger hon till Aftonbladet.

Anna König Jerlmyr nämner att barn från socioekonomisk tuffa förhållanden drabbas särskilt mycket av nuvarande sommarlovslängd. Inte minst ensamstående föräldrar, eftersom barnens lov är längre än semestern.

Arbetsgruppen ska, enligt Anna König Jerlmyr, ha studerat internationell forskning som visar att barn tappar i utveckling under sommarloven.

– En del barn får mycket stimulans på sommaren, de har närhet till böcker och får åka på kollo. Men andra sitter hemma, är passiva och spelar dataspel. Det är inte alla kommuner som möter upp dem med en öppen förskola eller tillgängligt fritids, säger hon till Aftonbladet.

De ökade undervisningstimmarna som förslaget innebär, ska vara en del i arbetet med att åtgärda de negativa PISA-mätningarna, uppger Anna König Jerlmyr.

Lärarnas Riksförbund är kritiskt till förslaget.

– Vi stödjer inte förslaget om kortat sommarlov. Det krävs mer än så för att lösa de problem som svensk skola har. Jag välkomnar dock en förutsättningslös debatt där allt kan diskuteras, säger Bo Jansson, ordförande i Lärarnas Riksförbund.

Inspiration till förslaget om tre terminer ska ha hämtats från andra länder som Storbritannien, Frankrike, Portugal och Japan.

Innan förslaget bli realitet måste arbetsgruppen övertyga det egna partiet följt av Alliansen – för att sedan lyckas finna enighet över blockgränserna.

Kommentera