Skolpolitik

Magdalena Andersson: Vinstuttag i skolan ska stoppas senast 2026

magdalena_andersson_klassrum

”En del av det skickas utomlands, annat går till ägare i Sverige. Där tycker vi socialdemokrater att de pengar vi betalar till elever och lärare – ska gå dit”, säger statsminister Magdalena Andersson (S) till Expressen.

 

| Foto: Shutterstock/Kristian Pohl, Regeringskansliet

Möjligheten att ta ut vinster i friskolan ska försvinna senast 2026.
Det är budskapet från statsminister Magdalena Andersson.
– Om det blir majoritet i valet för partier som vill skapa ordning på skolmarknaden, ja då hoppas jag naturligtvis att det finns en möjlighet att göra det i nästa mandatperiod, säger hon till Expressen.

Det är i en partiledarintervju med tidningen som Magdalena Andersson konstaterar att de förslag regeringen lagt – exempelvis att sänka skolpengen för friskolor och göra om kösystemet så att ”det inte går att paxa en plats” – inte kommer att räcka för att stoppa vinstdrivande aktörer. Kanske kommer möjligheten att driva friskola i aktiebolagsform att stoppas.

– Det hoppas jag naturligtvis, så fort det är möjligt. Men självklart måste det vara en ordnad övergång, säger Magdalena Andersson.

Hon fortsätter i partiledarintervjun:

– Och, jag menar, lärarna försvinner ju inte, och lokalerna försvinner inte så det finns alla möjligheter att ha en ordnad process om det skulle vara så att de här skolkoncernerna inte är så intresserade at barnen och utbildning som de säger sig vara.

En hel bransch

Expressen tar upp att Magdalena Andersson får kritik (bland annat av centerledaren Annie Lööf och Svenskt näringslivs vd Jan-Olof Jacke) för att hon dömer ut en hel bransch i sin retorik efter att flera personer på Römosseskolan i Göteborg åtalats för förskingring efter att pengar från verksamheten gått till ett islamistiskt parti i Somalia.

Expressen frågar:

Du får kritik för att du tar upp det här enstaka fallet. Det är ju kriminella personer som drivit den skolan och tagit ut pengar på ett kriminellt sätt?

– Detta är ju fakta, det har ju skett, det är ju det som är upprörande. Sedan förstår jag att om man är ägare av skolor och ens mål är att tjäna stora pengar på det som vi betalar in i skatt som ska gå till lärare och skolmateriel, att man ogärna vill ha en sådan här diskussion. Är det här ett seriöst sätt att bedriva skolverksamhet på? Det är väl kanske den frågan som skulle ställas, säger Magdalena Andersson.

Skickas utomlands

– Nej, men det här sker ju också. Pengar som vi betalar i skatt som ska gå till lärare, gymnastiksalar, skolbibliotek, att de pengarna i stället går till vinst. En del av det skickas utomlands, annat går till ägare i Sverige. Där tycker vi socialdemokrater att de pengar vi betalar till elever och lärare – ska gå dit, säger hon till Expressen.

 

Kommentera