Vuxenutbildning

Majoritet säger nej till SFI-peng: ”Arkivera förslaget”

Åsa Fahlén NY

”Allt skulle bli så mycket sämre av att sfi-undervisningen marknadiseras”, säger Lärarnas Riksförbunds ordförande Åsa Fahlén.

31 mars presenteras den statliga utredningen om SFI-peng – men Socialdemokraterna säger redan nu nej till idén.
– Det är viktigare att stödja kommunerna i deras upphandlingar så att de kan säkra en bra kvalitet på sfi-undervisningen snarare än att öka marknadiseringen och öka risken för glädjebetyg, säger utbildningspolitiske talespersonen Tomas Kronståhl.

Centerpartiet har länge drivit på för att det ska införas en prestationsbaserad sfi-peng och poängterar att de fick igenom införandet som en del av januariavtalet.

– Det innebär att ersättning till SFI-samordnare baseras på elevernas språkresultat. En utredare kommer presentera förslag på hur ett system med SFI-peng skulle kunna utformas i mars 2022. Vi hoppas därför att ett system med SFI-peng kan införas inom kort, säger Fredrik Christensson som är partiets utbildningspolitiske talesperson.

Bara Liberalerna säger ja

Men det är bara liberalerna som säger ja direkt till sfi-peng av övriga partier.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Moderaterna säger nej – medan Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna väntar in förslaget från den särskilde utredaren Björn Tyrefors.

Skolvärldens enkät tyder på att sfi-pengen får svårt att ta sig fram till – och igenom – riksdagen. Kommentar?

– Vi i Lärarnas Riksförbund skulle givetvis tycka att det är bra om den här utredningen arkiveras. Vår intresseförening inom vux har varit väldigt aktiv i den här frågan av den enkla anledningen att allt skulle bli så mycket sämre av att sfi-undervisningen marknadiseras på det här sättet, säger ordföranden Åsa Fahlén.

”Situationen är bedrövlig”

Flera av riksdagspartierna öppnar för en ökad statlig kontroll över komvux. Tror du något kommer att hända på den fronten?

– Situationen inom komvux är ju bedrövlig. De privata aktörerna vinner upphandlingar genom låga priser och har ofta resultatincitament – som exempelvis det omskrivna fallet på Bergstrands Utbildningar där skolan fick 19 000 kronor mer för en godkänd elev än för en underkänd – som bjuder in till glädjebetyg och fusk.

– I grunden vill vi att staten tar över ansvaret för komvux helt. Men det är viktigt att komvux förbättras på kort sikt också, säger Åsa Fahlén.

Leder till stress och sjukskrivningar

En del partier vill se över den kontinuerliga antagningen. Hur viktig är den frågan för komvuxlärarnas arbetsmiljö?

– Vi har ju gjort en undersökning som visade att sju komvuxlärare av tio övervägt att sluta det senaste året. Den kontinuerliga antagningen är en stor orsak. Det sliter att få nya elever så ofta som var femte vecka.

– I de fall där privata aktörer tar marknadsandelar genom att sänka priserna ser vi exempel på att lärare får en orimlig höjning av antalet arbetstimmar, vilket i sin tur leder till ökad stress och sjukskrivningar, säger Åsa Fahlén.

Skolvärlden har sökt Anna Ekström för en kommentar till hennes syn på den statliga utredningen om SFI-peng i egenskap av utbildningsminister.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm