klassrum_sparande

Örnsköldsvik är en av många kommuner som skär ner på skolans resurser.

Fackligt

Målet: Bästa sparkommun 2020

Lärarfackens nya kampanj: Ge oss dina bästa tips för att spara på skolan!
– Det är en travesti på det besinningslösa sparandet, säger Åsa Elfving på LR.

”Dags att spara på skolan! Maila in dina bästa förslag på hur vi kan spara ytterligare på skolan till bastasparkommun2020@gmail.com”. Det budskapet i en annons möter den som slår upp fredagens Örnsköldsviks Allehanda. Har de till slut tappat koncepten helt och hållet på kommunkontoret? Nej, det är de lokala lärarfacken som vill väcka uppmärksamhet med en ”bakvänd” kampanj.

– Som i de allra flesta andra kommuner sparar man besinningslöst här i Örnsköldsvik. Samtidigt säger kommunen att man vill bli en av landets bästa skolkommuner 2020. ”Bästa sparkommun 2020” är en travesti på det, berättar Åsa Elfving, kommunombud för Lärarnas Riksförbund (LR).

Kampanjen har en humoristisk och ironisk vinkling, men det ligger en seriös tanke bakom det hela. Det är ett sätt att uppmärksamma det orimliga i att fortsätta att spara på skolan, år ut och år in.

– Samtidigt ville vi inte komma med det gamla vanliga gnället om att ”politikerna lyssnar inte på oss” och så vidare. Vi vill använda humor istället och försöka nå ut till politikerna som fattar de här besluten, säger Marie Leuf, biträdande kommunombud.

Enligt de båda ombuden ligger eleverna i Örnsköldsvik hyfsat till resultatmässigt, om man ser till skolans begränsade resurser. Men de menar att fortsatta besparingar till slut kommer att göra det omöjligt.

– Vi har redan dåligt med resurser, och är ruskigt kostnadseffektiva, som det kallas. Än så länge ligger vi rätt bra till resultatmässigt, men det kommer ju inte hålla i sig när man fortsätter att skära, säger Åsa Elfving.

De hoppas att kampanjen ska leda till engagemang, och alla förslag som kommer in ska lämnas över till bildningsnämnden inför deras sammanträde den 19 november.

– Politikerna förstår inte konsekvenserna av sitt sparande. Därför vill vi vara en röst för verkligheten. Vi har försökt få fram det här på möten med både förvaltning och politiker, men beslut fattas ändå över våra huvuden. Politikerna måste börja ta vettiga beslut, säger Maria Leuf.

Har ni hunnit få någon respons på den här ovanliga annonsen?

– Vi har fått fantastisk respons! Det har blivit en snackis och folk tycker det var roligt, samtidigt som man ser det allvarliga bakom, säger Åsa Elfving.

Kommentera