malin_axelsson

Malin Axelsson undervisar på svenska skolan Sanuk i Thailand.

| Foto: Anna Nordström
Arbeta utomlands

Malin undervisar på paradisön

Idrottslektioner på stranden – palmer utanför klassrumsfönstret. På den svenska skolan Sanuk i Thailand gör matte- och biologiläraren Malin Axelsson sin tredje säsong.
– Jag hinner se alla elever, säger Malin. Och jag hinner handleda alla grundligt.

malin_axelsson5_0
Foto: Anna Nordström
Bloggar om sin vardag

Malin Axelsson
Ålder: 38.
Familj: Maken David samt barnen Line och Alvin.
Yrke: Lärare i matematik och biologi, årskurs 4–9.
Bor: Just nu Koh Lanta i Thailand, annars i Lindesberg. 
Intressen: Träna, baka och vara med familjen. Bloggar på womsa.se/dalvinga

Vi befinner oss på svenska skolan Sanuk, ett par minuters gångväg från Klong Dao-stranden som ligger högst upp på den thailändska ön Koh Lantas västra sida. 

Bakom Malin skymtar ett mindre klassrum där två elever är i färd med att skriva nationella provet i engelska medan ett par andra arbetar med matteuppgifter. I fönstret står en dalahäst och en svensk flagga i trä.

Dalahästen fick Malin som avskeds-present av sina gamla kollegor hemma i Sverige. 

– Jag handleder de elever i årskurs sex till nio som är här en längre period, förklarar Malin. Mycket av min tid går åt till kommunikation med hemskolan. Jag ser till att eleverna gör sina uppgifter och har genomgångar med dem enskilt. 

Malin, som hemma i Sverige arbetade som matte- och biologilärare på Stadsskogsskolan i Lindesberg, reste till Koh Lanta på semester 2013. Med sig hade hon sin man och sina två barn – och hela familjen fattade genast tycke för ön. 

– Det kändes så rätt att vara här och jag visste redan då att det fanns två svenska skolor på Koh Lanta, berättar Malin. 

Väl hemma igen skickade hon ansökningar till båda skolorna. Hon varskodde samtidigt sin rektor om att hon eventuellt tänkte ta tjänstledigt. 

– Fast jag trodde aldrig att jag skulle få jobbet, säger Malin. Det är flera hundra sökande varje år och det finns inte så många tjänster.

Men Malin fick jobbet – och hon gör nu sin tredje säsong på Sanuk. 

Hon beskriver eleverna som skolmotiverade och föräldrarna som engagerade. 

– De flesta föräldrar är ju här på semester och är lediga – de hinner vara ett stöd för sina barn, konstaterar läraren Malin Axelsson. Det är jättestor skillnad jämfört med hemma. Och själv lär jag mig väldigt mycket nytt eftersom jag handleder i alla ämnen. Hemma är man som lärare väldigt fokuserad på just sitt ämne.

En vanlig arbetsdag kommer Malin till skolan strax efter sju på morgonen. Klockan åtta har lärarna morgonmöte och halv nio börjar eleverna. Malin är handledare för en grupp bestående av elva elever.

– Vi arbetar 40 timmar i veckan så det är inte någon semester att vara här, säger Malin. Vi jobbar hårt. Men alla här brinner verkligen för sitt yrke.

Jag hinner se alla elever, säger Malin. Och jag hinner handleda alla grundligt.

Hon ler lite när hon berättar om den första tiden på Sanuk. 

– I början var jag jätteförvirrad – och man är ju alltid lite nervös när man ska börja på en ny arbetsplats. Men jag kände mig ändå trygg. Jag hade träffat kollegorna på en konferens och kom in i allt ganska snabbt.

Förutom de specifika uppgifterna hon har som handledare så har Malin även två gånger i veckan idrott med sina elever – på stranden. Ibland håller hon i morgonsamlingen eller undervisar i thaispråk. 

– En dag i veckan har vi också thaitema då vi gör något som har koppling till ön, förklarar Malin. Det kan vara thaiboxning, thaimatlagning, handduksvikning eller något annat.

Hon skrattar lite när hon lägger till: 

– Jag har vikt många handdukar – så som de gör på hotellen – i form av svanar och hundar.

Efter att hon hjälpt 14-årige Oliver Lebert med en matteuppgift konstaterar Malin att livet som lärare på Koh Lanta skiljer sig på många sätt om man jämför med hemma i Sverige. En av de större skillnaderna är att grupperna med barn är mycket mindre.

– Jag hinner se alla elever, säger Malin. Och jag hinner handleda alla grundligt.

Hon gör en kort paus och fortsätter sedan:

– Bara att vara här är ju också en stor skillnad. Att titta ut genom fönstret och se palmer, det är inspirerande. 

Hon rekommenderar alla som känner sig sugna på att göra en liknande resa att våga ta steget. 

– Gör det! Det är helt fantastisk – och en erfarenhet man inte kan få på annat sätt. Men man behöver inte åka till just Thailand, det kan lika gärna vara Spanien eller Kenya.

Malin funderar lite innan hon lägger till:

– Det beror så klart på vem man är som person. Är man väldigt rädd och ängslig kan det bli jobbigt. Men är man någorlunda trygg i sig själv så är det inga problem. 

En annan sak som skiljer sig om man jämför med hemma är lönen. Malin tjänar cirka 10 000 kronor i månaden och är anställd av ett thailändskt företag. Det senare innebär att hon själv måste sköta saker som till exempel pensionssparande. 

– När vi först åkte hit tog vi alla våra sparpengar, vi satsade allt, säger hon. Vi såg det här som once in a life time. Året efter funderade vi ”Ska vi klara det igen?”. Och det gjorde vi. Men vi arbetar i Sverige under somrarna, jag som campingvärdinna. 

Hemma i Sverige har Malin och hennes familj hyrt ut sitt hus – sommartid bor de i husvagn på campingen där Malin jobbar. Hon medger att det krävdes en hel del förberedelser inför thailandsvistelsen.

– Men det svåraste, det var just att få jobbet, säger hon och ler lite snett. När jag väl hade fått det följde att leta boende på plats, ordna med vaccinationer och försäkring. Det var de större grejerna. Fast det finns mycket småplock också som är viktigt att tänka på – som att till exempel säga upp olika abonnemang. 

Klockan närmar sig fyra på eftermiddagen. Det är dags för Malin att ta moppen hem. 

– Jag känner att jag har blivit lite annorlunda som person, säger hon när hon funderat en stund på vad tiden på Koh Lanta hittills gett henne. Jag är lugnare, tryggare och vågar mer. Hemma ville jag ha kontroll hela tiden – här har jag kunnat släppa det.

Hon gör en kort paus och konstaterar därefter: 

– Jag har nog blivit lite coolare. Jag går mycket efter ”Det löser sig”.

malin_axelsson4

Malin tillsammans med eleverna Douglas Dahlin, egne sonen Alvin och Oliver Lebert.

| Foto: Anna Nordström
malin_axelsson3

Malin Axelsson tillsammans med kollegan Caroline Hansson.

| Foto: Anna Nordström
malin_axelsson2

Malin Axelsson samtalar med Emmy Bäckström som är veteran bland eleverna och går sitt sista år på Sanuk.

| Foto: Anna Nordström
Kommentera