Empty Classroom With Chairs And Desks

I dag är skolbänkarna tomma på Värner Rydénskolans högstadium i Rosengård, Malmö.

| Foto: Doug Olson
Skolstängningen

Malmöskola stängd i dag

Värner Rydénskolans högstadium i Rosengård, Malmö, har stängts. Orsaken är bråk mellan elever som gör att säkerheten inte kan garanteras. "Vi kopplas in om arbetsgivare och fack inte kommer överens" säger Arbetsmiljöverket. 

I fredags beslutade skyddsombud från Lärarnas Riksförbund och Lärarförbundet att skolan skulle stängas. Beslutet kom efter bråk mellan olika elevgrupper i fredags.

– Skyddsombuden har sett flera bråk, och nu har det gått så långt att man inte kan garantera säkerheten på skolan, säger Catharina Niwhede, distriktsordförande för Lärarnas riksförbund i Malmö, till Sydsvenskan.

Stängningen gäller från i dag, måndag, tills vidare.

Bakgrunden till problemen är att man i höstas stängde Örtagårdsskolan och flyttade eleverna till Värner Rydénskolan, menar Lärarnas Riksförbund.

– Man har tryckt in för många elever på skolan sedan dess. Våra ombud ville att man skulle jobba med en plan för sammanslagningen, men det fanns ingen tid för det. Vi varnade för detta och fick tyvärr rätt, säger Catharina Niwhede till Sydsvenskan.

– Vi hoppas få ett möte med arbetsgivaren och få igång en plan för hur problemen ska mötas, säger Catharina Niwhede till Sydsvenskan. 

Peter Burman, regionchef på Arbetsmiljöverket i Skåne, säger till Skolvärlden att det är mycket ovanligt att stänga skolor. 

– När ett skyddsombud väljer att ta till skyddsombudstopp så har de bedömt att det finns en omedelbar risk för personer att komma till skada eller att någon kan riskera livet.

Arbetsmiljöverket är för tillfället inte inkopplade i ärendet. 

– Men vi följer det. Så länge arbetsgivaren och skyddsombudet är överens är vi inte inkopplade. Men om arbetsgivaren beslutar att starta upp skolan igen, och skyddsombudet motsätter sig det på grund av arbetsmiljöskäl, blir vi en aktiv part, säger Peter Burman.

Arbetsmiljöansvaret ligger just nu hos arbetsgivaren. I dag måndag sitter fack tillsammans med Skolledningen för att försöka lösa problemet och förhoppningsvis öppna skolan igen under tisdagen. 

DN uppger att Malmö stad planerar att anlita ett vaktbolag för att göra miljön tryggare. 

Kommentera