Idrott och hälsa

Sveriges starkaste lärare: ”Får mycket positivt tillbaka av eleverna”

Marcus Yngvesson

Idrottsläraren Marcus Yngvesson vann tävlingen Sveriges starkaste man.

| Foto: Kraftkamp

Eleverna på Blästadsskolan i Linköping har en extraordinär idrottslärare att inspireras av. Häromveckan vann bjässen Marcus Yngvesson tävlingen Sveriges starkaste man.

Marcus Yngvesson, ursprungligen från Sävsjö, är sedan fyra år lärare i idrotts och hälsa och på fritidshem på Blästadsskolan i Linköping. Vid sidan av jobbet är kraftsport 28-åringens stora passion och han tränar hårt fyra gånger i veckan. Vågen visar 150 kilo. Häromveckan vann Marcus tävlingen Sveriges starkaste man. Den omfattar grenar som drag med 20 ton tung lastbil och att välta blytunga dumperdäck.

– Eleverna är väl medvetna om vad jag håller på med. Jag brukar berätta lite, visa filmer och köra några moment i undervisningen. De tycker det är väldigt roligt och jag får mycket positivt tillbaka.

På idrottslektionerna lär han bland annat ut grunderna i styrketräning. Då handlar det om allt ifrån klassiska övningar som armhävning och situps till att baxa en medicinboll över en plint eller knäböj utifrån elevernas kroppsvikt.

Marcus stortrivs på skolan och säger att han har ett fantastiskt yrke.

– Som idrottslärare brinner man för sitt ämne och då försöker jag få ut mesta möjliga på fritidshemmet också med mycket rörelse och aktivitet.

Han är medveten om att många barn och ungdomar är alltför stillasittande i dag men att det är något han själv inte direkt märkt av. I huvudsak undervisar han lågstadielever som han beskriver ”taggade och förväntansfulla när det väl är idrott”. Ofta kör han hinderbanor och liknande för att utveckla motoriska grundfärdigheter.

– Rörelse är otroligt viktigt. Jag märker själv efter en veckas vila att kroppen mår lite sämre för att den är så van vid all träning. Det blir lättare att fokusera och en stor skillnad när man rör på sig och exempelvis tar en promenad. Visst finns det en problematik i att en del barn rör sig för lite, det gäller att hitta den där balansen mellan träning och vila.

Vilken är den största utmaningen för idrottslärare i dag?

– Jag har själv inte upplevt så många. De elever jag haft har varit väldigt engagerade och tycker att det är kul. Utmaningen är väl just att göra rörelser till något roligt. Det måste vara action, lustfyllt, och hända mycket. Inte för långa och krångliga genomgångar. Man måste anpassa undervisningen så att det inte bildas köer. När det bara är två pass i veckan gäller det att ta tillvara tillfällena och verkligen ge järnet.

Marcus är pappaledig den här terminen men säger att han ser fram emot att återgå till jobbet i januari. Tävlandet kommer han fortsätta med. Han är direktkvalificerad till Sveriges starkaste man 2022. I kraft av sin titel åker han dessutom över till Kalifornien nästa år för att representera Sverige i Världens starkaste man.

Kommentera