Natur & Kultur
Marianne Cedervall
Foto: Mia Carlsson
Foto: Mia Carlsson/Natur och Kultur

Marianne Cedervall: Många svensklärare drömmer om att skriva böcker

Hon läste svenska som ung för att ha en bra grund att stå på som författare.
Men det kom att dröja nära fyra decennier innan gymnasieläraren Marianne Cedervall blev utgiven.
Nu har hennes böcker sålt i över 80 000 exemplar.

Fakta/Marianne Cedervall

Ålder: 62.
Bor: Västerås.
Gör: Författare.
Bakgrund: Gymnasielärare i svenska och engelska. Utbildad vid Umeå universitet, färdig 1984. Har bland annat jobbat inom gymnasieskolan, på dåvarande invandrarverket, på folkhögskolor, och har även hållit kurser och studiecirklar.
Aktuell med: Sin tredje bok, "Spinnsidan". Hennes två första böcker, "Svinhugg" och "Svartvintern", har sålt i över 80 000 exemplar.

– Jag är jättetacksam och glad. Jag hade varit glad om den första boken bara hade legat i ett hörn i bokhandeln när den kom ut. Och så har det blivit så mycket mer, det är otroligt. Det är många svensklärare som drömmer om att skriva böcker, säger Marianne Cedervall.
Hon är gymnasielärare och debuterade som författare för två år sedan, med boken ”Svinhugg”. Sedan dess har det blivit ytterligare två spänningsromaner om väninnorna Mirjam och Hervor och mystiska dödsfall i mustiga miljöer. Den senaste, ”Spinnsidan”, kom i maj.
– Det var som om de här två damerna gav mig historierna och vad jag skulle berätta. De är sådana kontraster. Alla älskar tornedalska Hervor, hon tillåter sig att vara precis som hon är.

En livsdröm

Marianne Cedervall har närt författardrömmar hela livet, säger hon. I 25-årsåldern började hon läsa svenska på universitetet med målet klart:
– Redan då ville jag bli författare, men vågade inte om jag inte hade en ordentlig utbildning. Så det är en livsdröm som blivit uppfylld. Det tog lite tid bara, säger hon och skrattar.
I stället för en spikrak författarkarriär blev hon lärare; undervisade på gymnasium, på folkhögskolor, arbetade på dåvarande invandrarverket…
– När jag var 50 fick jag jobb på Mora folkhögskola och hamnade i ett sammanhang som var väldigt kreativt. Jag bodde på skolområdet och hade bara 30 sekunder till jobbet, vilket gjorde att jag fick tid över. Jag gick skrivarkurser och tio år senare kom min första bok ut, berättar hon.

”Massor att berätta”

Har du något råd till andra lärare som drömmer om att skriva?
– Ta ditt skrivande på allvar. Lägg inte bara det i byrålådan och säg ”äsch, det där är väl inget”. Jag tror att folk har något att berätta. Jag har fått frågan om hur jag kunde vara så gammal när jag debuterade, men har man levt ett liv har man massor att berätta – och dessutom tid. Förlagen bryr sig inte om åldern, de är ute efter en bra historia.
– Som svensklärare kan man hantera språket. Det gör det mycket enklare. Man har en mycket bra utbildning att stå på.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm