martin_ahlstedt

Martin Ahlstedt undervisar i svenska och engelska på Lindholmens tekniska gymnasium i Göteborg.

| Foto: Lisa Jabar
Jag är lärare

Martin: Därför är jag lärare

Läraryrket är fantastiskt på många sätt, med utmaningar och glädjeämnen.
Martin Ahlstedt undervisar i svenska och engelska på Lindholmens tekniska gymnasium i Göteborg. Här berättar Martin varför han är lärare – och vad han skulle vilja förändra.

  • Därför är jag lärare

– För att jag vill jobba med något jag ser som betydelsefullt. För att jag vill ge mina ”yrkesgrabbar” en chans att upptäcka teater och litteratur. För att det är stort att få vara med om en liten del av de så viktiga åren mellan 16 och 19 i mina elevers liv. För att jag tror att jag kan göra lite skillnad för vissa av dem.

  • Bästa stunden i veckan

– Kan till exempel vara när jag har boksamtal med elever som, även om de sliter med läsningen, har gott om intressanta synpunkter om boken. Eller när det visar sig att romanfigurer har fastnat hos elever. Meursault i Främlingen, har dykt upp i samtal även långt efter att vi läst romanen. Då blir jag glad. Bra litteratur ska man inte bli färdig med. Bästa stunden kan också vara när elever som jag har stödundervisning med gör framsteg och blir glada. Eller fotbollssnack med elever i korridoren. Eller när jag går hem från jobbet med en känsla av att ha haft en dag med lyckade lektioner.

  • Det här skulle jag vilja förändra

– Läsning av skönlitteratur måste få tydligare utrymme i skolan. Kanske bör svenskämnet delas upp i två igen, ett för litteratur och ett för språk. Och om vi nu ska ha så detaljerade kunskapskrav så måste det faktiskt stå där att eleverna ska läsa romaner i helhet.

Kommentera