pengar_klassrum
Vårbudgeten

Mer pengar till utsatta skolor och introduktionsprogram

Regeringen skjuter till totalt 650 extra miljoner till skolan i årets vårbudget.
– Det är en svag budget för skolan som regeringen presenterar idag, säger Christer Nylander (L).

Den största posten i vårändringsbudgeten som berör skolan är det som kallas för jämlikhetspengen. 500 miljoner kronor som läggs på stöd till skolor i utanförskapsområden. Tillskottet motiveras med att regeringen vill bryta ojämlikheten i skolan.

– Inget land har kunnat ha stadigt förbättrade resultat samtidigt som skolsystemet dras isär. Din framtid ska avgöras av din ansträngning i skolan och inte av hur många böcker som står i bokhyllan där hemma, säger utbildningsminister Gustav Fridolin.

Ytterligare 150 miljoner läggs på introduktionsprogram vid utsatta gymnasieskolor. Tanken är att huvudmännen ska kunna använda pengarna utifrån sina lokala behov.

– Detta är bra, men nu är det viktigt att också kommunerna satsar så de nya pengarna till skolan inte går in i den generella kommunala budgeten och försvinner lika snabbt som påskgodiset, säger Åsa Fahlén, ordförande i Lärarnas Riksförbund.

Skolans tillskott på totalt 650 miljoner kronor i vårändringsbudgeten kan jämföras med andra poster som exempelvis 700 miljoner till polisen och 500 miljoner vardera till totalförsvaret, klimatarbete, samt förlossningsvård och kvinnors hälsa. Totalt satsar regeringen 3,1 nya miljarder genom budgeten.

Liberalernas skolpolitiska talesperson Christer Nylander är kritisk.

– Jag är mycket bekymrad. Om inte regeringen höjer ambitionerna på skolområdet tror jag att vi står inför en period där vi åter tappar i internationella kunskapsjämförelser, där vi åter ser minskat intresse för läraryrket och där de som kommer till Sverige får väldigt svårt att lyckas i skolan, säger Christer Nylander.

Kommentera