mobbning_kik
Ny rapport

Mest nätmobbning i spel och på KiK

Var tredje ung har blivit utsatt för kränkningar på nätet, enligt Friends Nätrapport 2015. Värst är spelvärlden och chatt-appen KiK.

Trygghetstips till vuxna

1. Visa intresse för barn och ungas liv på nätet.
2. Var en positiv förebild
3. Erbjud ditt stöd och visa att du finns där om någonting händer
4. Använd anmälningsfunktioner som finns i forum
5. Polisanmäl vid grova kränkningar

För tredje året i rad släpper Friends en rapport som kartlägger kränkningar över nätet bland barn och unga. 1041 personer i åldern 10-16 år har svarat på frågor från TNS SIFO, och rapporten visar att var tredje ung har blivit utsatt för kränkningar i sociala medier. Sex procent, eller 1-2 elever i varje klass, säger att de är mobbade på nätet. 

– För att få stopp på nätkränkningarna måste vi börja visa civilkurage på nätet och våga säga ifrån när folk blir kränkta. Från politiskt håll anser vi även att det borde satsas nationellt på den här frågan genom kunskapshöjande insatser i skolor, säger Lars Arrhenius, Generalsekreterare Friends, i ett pressmeddelande.

Förra året var Facebook den platform där flest kränkningar skedde, men nu toppar chatt-appen KiK och populära onlinespel som Minecraft och World of Warcraft listan. Flickor drabbas oftast i sociala medier, och pojkar oftast i spelvärlden, där tonen kan vara mycket grov och ”dåliga” spelare ombeds begå självmord.

Drygt hälften av de utsatta berättar för en vuxen hemma, men pojkar är mindre benägna än flickor att berätta att de drabbats. Endast 0,5 procent valde att polisanmäla. 

Lars Arrhenius tycker att föräldrar borde ha bättre koll på sina barns vanor och de världar de vistas i.

– Vuxna generellt behöver större kunskap. Om vuxna har dålig koll på sociala medier så kan man säga att kunskapen om spelvärlden är minimal, säger Lars Arrhenius.

Läs hela Nätrapporten 2015: www.friends.se/natrapporten

Kommentera