forsta_larare_sirkka_persson_0
Första läraren

Lärarhyllningarna på Twitter: ”Min lärare blev min räddning”

Rektorn Sirkka Persson tröttnade på den negativa mediebilden av skolans värld och efterfrågade berättelser om den allra första läraren. 
– Jag kände bara att lärare är så sjukt viktiga så jag vill skapa något positivt.

Sirkka Persson som är rektor på Kringlaskolan i Södertälje är trött på att det skildras så mycket negativt i media om skolan.

– Jag tror att lärare kan känna sig lite trötta och utskällda ibland. Jag kände bara att lärare är så sjukt viktiga så jag vill skapa något positivt.

Känslan resulterade i en fråga i twitterflödet.

”På tal om skolans betydelse och värdet av lärare. Vad minns du? Min hette Ulla Bodeholt och hon hade alltid en löst uppsatt svinrygg med lite lösa korkskruvar som lockade sig i hennes guldringar i öronen. Minns du namnet på din lärare från första klass?”

Och svaren lät inte vänta på sig. Sirkka Perssons privata inkorg fylldes på med berättelser om betydelsefulla lärare och ett åttiotal personer delade med sig i tråden.

 

 

 

 

 

 

 

 

Det är minnen av tramporglar och supersnygga stövlar. Eller om hur klassen bjöds hem till trädgården och hur man storgrät när man slutade 3:an. Ord som värme och trygghet går igen.

– Det märks att det är någonting som berör, de flesta har en väldigt tydlig koppling till sin första lärare, säger Sirkka Persson.

Hon menar att den första läraren är extra viktig.

– På något sätt är den första läraren den som sätter ribban för ens upplevelse av skolan tror jag. Det har verkligen jättestor betydelse att man känner sig bekräftad för den man är när man kommer. Att det finns någon där som kan plocka upp om man är orolig eller om man har svårt med kamrater. Det är oerhört viktigt, säger Sirkka Persson.

Hur var din egen första lärare?

– Jag var jättenervös över att börja skolan och tyckte det var läskigt med en ny miljö och massor med barn man inte kände. Ulla var en person som väldigt snabbt plockade upp att jag var nervös. Hon byggde mitt självförtroende i den åldern när fröken är det viktigaste i ens liv.

Sirkka Persson minns hur hon ville bli precis som Ulla Bodenholt när hon blev stor.

– Jag kommer ihåg att jag tänkte att hon var så söt, jag ville ha likadana lockar och guldringar i öronen. Det var känslan.

Men även om Sirkka Perssons lågstadielärare var otroligt viktig visade sig mellanstadieläraren ha ännu större inflytande på hennes framtid.

– Jag var jättenervös när jag skulle börja mellanstadiet också – särskilt eftersom den magister jag skulle få hade rykte om sig att vara sträng. I samband med det var det också trassligt och dysfunktionellt i min familj, berättar Sirkka Persson.

Men nervositeten inför magister Janne Lundstedt visade sig vara helt obefogad.

– Han blev räddningen för mig, jag vet inte vad som skulle ha hänt annars – för jag mådde så otroligt dåligt. Den kraft där jag såg vad skolan kunde göra för mig, både som trygg plats och han som person är orsaken till att jag är i skolans värld idag. Janne är nog orsaken att jag idag jobbar som rektor.

Kommentera