bast-samst-anna-ekstrom

Utbildningsminister Anna Ekström följer noga kommunernas ekonomi.

| Foto: Magnus Glans
Kommentar

Anna Ekström efter rapporten: ”Jag är oroad”

Utbildningsminister Anna Ekström (S) är oroad över kommunernas möjlighet att finansiera skolan. Roger Haddad (L) går längre och tycker att kommunerna försatt sin chans.
– De har misslyckats i sitt uppdrag, säger han.

På tisdagen släppte Lärarnas Riksförbund och Sveriges Skolledarförbund en rapport där kommunala skolpolitiker och rektorer uttrycker osäkerhet kring kommunernas förmåga att finansiera skolan. Anna Ekström menar att rapporten är intressant, men inte överraskande.

– Kommunpolitikernas oro förvånar mig inte alls. Jag är också orolig över kommunernas ekonomi och kommunernas möjligheter att finansiera skolan. Vi lyssnade ju på Skolkommissionen och gjorde ett nytt stort likvärdighetsbidrag till skolan som är socioekonomiskt viktat från början. Det är 3,5 miljarder i år som går ut till Sveriges skolor, säger hon till Skolvärlden.

Fast det verkar ju inte räcka till?

– Nej men utan det så hade det varit mycket värre. Så jag är väldigt glad över det här statsbidraget. Jag kommer mycket noga följa den ekonomiska utvecklingen i kommunerna och noga följa hur statsbidraget används, säger Anna Ekström.

Roger Haddad är Liberalernas skolpolitiska talesperson, och han ser rapporten som en bekräftelse på att hans partis linje, att skolan ska förstatligas, är rätt väg framåt.

Roger Haddad
Roger Haddad

– Det är uppenbart att många kommuner inte klarar av det uppdrag de har enligt skollagen. Eftersom det är riksstad och regering som beslutar om innehållet i skolan tycker jag också att staten ska ta hela ansvaret för skolan, inklusive lärarnas löner och fortbildning säger han.

I Januariavtalet mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna ingår att ta fram

ett beslutsunderlag för ett förstatligande av skolan, men det finns inget beslut om att ett sådant övertagande faktiskt ska genomföras.

Utbildningsminister Anna Ekström är skeptiskt, inte minst för att hon menar att de olika aktörer som driver frågan om ett förstatligande, som Lärarnas Riksförbund och Liberalerna, ofta har svårt att precisera vad man menar.

– Vi har ju grälat om det här i 30 års tid i svensk skoldebatt. Jan Björklund har om och om igen sagt att skolan ska förstatligas men aldrig att han har kunnat svara på vad det egentligen innebär. Det finns ju så mycket detaljer som måste besvaras. Hatten av åt LR och Skolledarna som i den här rapporten faktiskt talar om hur de menar att det ska går till, säger hon.

Men även för Liberalerna och andra som ser ett statligt huvudmannaskap som en bättre modell än dagens kommunala styrning är det ett faktum att en sådan genomgripande förändring inte går i en handvändning.

– På kort sikt måste huvudmän sitt ansvar och prioritera skolan. Vi ser tyvärr att man sparar på skolan på flera håll, det läggs tuffa ekonomiska beting på skolan. Sen räcker det med att pumpa in pengar för att få resultat, men det handlar om att satsa pengarna på rätt saker: följ upp kvaliteten och anställ behöriga lärare, säger Roger Haddad.

Kommentera