skytte_protest_1

Alexander Skytte är lärare i idrott och hälsa på Skälbyskolan i Järfälla, och är en av initiativtagarna bakom ”Lärarmarschen”. Foto: Magnus Glans/Erik Nylund.

Spara på skolan

Missnöjet växer: Lärare marscherar i protest mot nedskärningar

Missnöjet över hur Sveriges kommuner skär i anslagen till skolan växer. 
Läraren Alexander Skytte har fått nog – och arrangerar en egen lärardemonstration mot nedskärningarna.
– Det kommer gå åt skogen snart om inte fler höjer sina röster, säger han.

Runt om i landet upprörs och protesterar lärare och annan skolpersonal mot att kommunerna hårdsparar på skolan. Skolvärlden har under den senaste tiden skrivit om protester mot nedskärningarna i skolan utanför kommunfullmäktige i Sigtuna kommun, och nu senast i Örebro kommun

Sakta men säkert organiseras fler protester som ska arrangeras runt om i landet under våren. Läraren Alexander Skytte är en av initiativtagarna bakom ”Lärarmarschen”. Den 18 maj går marschen tillsammans med ”Förskoleupproret” från Sergels torg till Mynttorget i Gamla Stan i Stockholm. 

Varför arrangerar du en lärarmarsch? 

– Jag har följt debatten mycket i sociala medier och ser vad som händer i min egen närhet. Vi som är verksamma känner av en besparing på skolan, säger Alexander Skytte.

I senaste numret av Skolvärlden åskådliggörs tio kommuner som sparar på skolan och ansvariga kommunpolitikerna ställs till svar. 

Alexander Skytte tycker att det konstigt när politikerna säger att de satsar på skolan när de faktiskt gör besparingar. 

– Det är det här jag stör mig mest på – man säger att man satsar, men i själva verket sparas det. Bara för att man lägger in några miljoner mer i skolbudgeten jämfört med förra året så är det inte en satsning, säger han.

– Man tänker inte på att prisökningar och löneförhöjningar ökas varje år. Det våra rektorer ser är att de får mindre pengar att jobba med, men utåt säger man att det satsas på skolan. Det är fel och det måste vi göra någonting åt.

Till vardags undervisar Alexander Skytte i ämnet idrott och hälsa på Skälbyskolan i Järfälla, och i kommunen höjs elevpengen i år med 2,4 procent.  

– Det man har gjort i Järfälla och som slår mot oss är att man har tagit pengar från fritidsverksamheten och lagt in i skolan. Det kommer att skapa problem i framtiden, säger Alexander Skytte.

Han menar att avsikten med lärarmarschen är att dels synliggöra vad det är som faktiskt händer i kommunerna, men det handlar också om att lärare ska ta ett större mandat i debatten. 

– Det är vi lärare som är i verksamheten och det är vi som ska höras mest. Så man kan säga att det handlar lite om att bilda en solidaritet lärare emellan och visa att vi är starka tillsammans. 

Hur kan en lärarmarsch få skolpolitikerna att tänka om i frågan? 

– Det handlar om att bilda opinion egentligen, och för att göra det måste man visa att man finns. Med den här marschen visar vi de som kan påverka i frågan, men också alla medborgare runtomkring i samhället, att vi lärare bryr oss. Om vi lyckas få folket över på vår sida, det vill säga skolans sida, då kan det bli ändring i frågan. 

Hur har intresset för lärarmarschen sett ut hittills? 

– Nu har jag varit i en uppstartsfas där jag har rekat platser och jag har fått mycket meddelanden av lärare som säger att ”yes, äntligen är det någonting som händer och äntligen är det någon som gör någonting”. Just nu är det över 700 personer som är intresserade av att delta, enligt Facebook-evenemanget. 

– Jag tror att många lärare har gått runt och muttrat lite i personalrummet och pratat lite sinsemellan. Men jag vill verkligen lyfta den här frågan på riktigt, och visa att det här är större än vad vi ser i vårt lilla lärarrum. Det kommer gå åt skogen snart om inte fler höjer sina röster. 

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm