Nu är det fritt fram för mobiltelefoner på rasterna igen.
LR-ombudet Anders Hedlund beklagar att politikerna upphäver det två år gamla förbudet mot mobiltelefoner på högstadiet.
– Det var ett stöd för lärarna när samma regel gällde överallt, säger han.
2019 beslutade politiken i Lindesberg om ett totalförbud för mobiltelefoner i kommunens högstadieskolor, såväl på raster som på lektioner. Beslutet var en del av en större politisk uppgörelse och motiverades med att färre distraktioner skulle leda till högre studieresultat.
Nu två år senare konstaterar man att förbudet inte haft den avsedda effekten, och väljer att ta bort det.
– Det skulle främja inlärning och vara kunskapshöjande men förbudet har inte fungerat. Det blev konflikter mellan lärare och elever som sänker stämningen på skolan, säger Magnus Storm (C) ordförande i Barn- och utbildningsnämnden, till Nerikes Allehanda.
Men lärarfackliga representanter som Skolvärlden pratat med delar inte den bilden. Anders Hedlund är biträdande föreningsombud för Lärarnas Riksförbud Lindesberg och ämneslärare på högstadieskolan Storåskolan. Han hade gärna sett att förbudet fanns kvar.
– Det fungerade väldigt bra här på vår skola tycker jag. Vi stod upp för att det inte skulle vara några mobiler på rasterna. När eleverna har mobilerna tillkommer det så mycket annat som tar tid och kraft. De skickar saker till varandra som leder till bråk, samtidigt som de blir mer passiva på rasterna. Under förbundet var det mer att de var utomhus, spelade kort och pratade med varandra, säger han till Skolvärlden.
Å ena sidan tycker han att politiker inte ska detaljstyra skolorna för mycket och att det är tveksamt om mobilernas vara eller icke vara egentligen hör hemma i politiken. Men samtidigt har det funnits fördelar med att samma sak gäller oavsett vilken skola du är på.
– Det var ett stöd för oss lärare att luta sig mot när det var lika i hela kommunen. Det händer att vi behöver förklara för vårdnadshavare varför vi inte låter eleverna använda sina mobiltelefoner under dagen, och då har det underlättat att kunna berätta att det inte är något vi hittat på själva, utan att alla skolor är ålagda att göra på det sättet, säger han.
Även om det generella förbudet nu lyfts och eleverna tillåts använda mobilerna på rasten så samlar lärarna på Storåskolan fortfarande in dem när lektionen börjar.
– Nu har vi mobillådor i klassrummet där alla ska lägga sin telefon, vilket efterlevs av en del men inte alla. Det finns elever som struntar i det men jag tar den där striden varje gång, och det vet de. Så de flesta försöker inte utmana mig. Jag håller fram korgen och behöver inte säga någonting, säger Anders Hedlund.
Han berättar om en svåger som jobbar på skola i London där lärarna har full kontroll över vilka webbplatser och applikationer eleverna har tillgång till under dagen. Det tycker han på sätt och vis verkar praktiskt men samtidigt lite för extremt.
– Sådana ingrepp börjar likna ren censur och det ska vi inte ha i skolan. Men jag märker en försämring av studieron nu jämfört med när förbudet rådde.
Det faktiska beslutet fattades av politiken på måndagen, men avsikten att ta bort förbudet meddelades redan i början av höstterminen. Det har gjort att vissa elever betraktat förbudet som upphävt redan under den gånga hösten, något som påverkat skolan.
– Jag vet att jag låter teknikfientlig, men när elever spelar spel och skickar meddelanden till varandra under lektionerna så är mobilen ett störande moment. Och under hösten har de spelat in tik-tok-utmaningar på rasterna där man ska springa och sparka på dörrar. De triggar varandra, och det slapp vi när vi efterföljde förbudet, säger Anders Hedlund.