bertil-blues-johansson-712
Foto: Therese Kjemperud

”När andra läser en bok så löser jag korsord”

Han började lösa barnkorsorden i Västerbottens Kuriren och på den vägen är det.I dag är Bertil Blues Johansson korsordskonstruktör på heltid och en av uppdragsgivarna är Skolvärlden. Men i grunden är han lärare i svenska och historia.

Lärare har han hunnit vara på högstadiet i både Umeå, uppväxtorten, Dalsland och Stockholm. Inriktningen på gymnasienivå ändrade han efter en praktikperiod.
– Jag föredrog högstadieeleverna som jag tyckte var rakare, jag fick direkt respons på allt. Gymnasieeleverna jag mötte var mer ”väluppfostrade” och helt inriktade på betygen.
Men drömmen om korsord på heltid fanns hela tiden med.

Vad är det med korsord?
– Jag har alltid gillat ord. De är allmänbildande och du kan resa i tanken, överallt och du lär dig nytt hela tiden.

Löser du andras korsord?
– Absolut, när andra läser en bok på kvällen löser jag korsord, och det är klart att det ger inspiration.

Nyligen deltog han i vad som förmodligen är världens första korsordskonvent:
– Det är bra att vi hjälper varandra, men konventet hölls bland annat för att många konstruktörer är oroliga över en tendens där arvodena har sänkts av några stora aktörer.

Han gillar även frågesporter, men tycker att sudoku i och för sig är bra hjärngympa men det är ju bara siffror:
– Man lär sig mycket mer med korsord.

Vad är svårast med att bygga ett korsord?
– Det svåraste kanske är att man hela tiden måste skapa nytt. Som konstruktör blir du snabbt less på dina nycklar och måste hela tiden fundera på hur man kan vrida och vända på orden så att man kan skapa nya kluriga frågenycklar.

Blues, var kommer namnet från?
– Jag har sprungit maraton mycket och tilläggsnamnet kom jag på efter att jag hört det i ett P 1-program när jag sprang och verkligen hittade ett flow. Det har fått en viss uppmärksamhet i lokaltidningarna när jag sprungit lopp.

Bästa skolminne?
– Det är nog glädjen och spänningen av att börja på högstadiet inne i stan i Umeå, efter att tidigare ha gått i mindre byskolor med få elever och en väldigt tydlig rangordning bland eleverna. Många brukar säga att det är så bra med små skolor, men för många elever kan det vara en fördel att gå på stora skolor, där det är lättare att hitta bra kompisar.

Sämsta skolminne?
– Sämsta skolminnet är egentligen flera situationer där man blivit miss- uppfattad av en lärare så att man har fått oförtjänt kritik.

Vad gör du i sommar?
– Konstruerar korsord, badar med barnen och metar abborre.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm