Students and tutor in class
Foto: Colourbox
Lärarbristen

Nära en av fyra kan tänka sig att bli lärare

Läraryrket är ett alternativ för nästan 1,6 miljoner svenskar, visar nya siffror från Novus.
​– Det kanske inte är lösningen på lärarbristen, men det är bra att acceptansen för yrket tycks öka, säger Anders Almgren, vice ordförande i LR.

Lärarbristen i landet är ett stort problem och de kommande fem åren finns ett rekryteringsbehov på 90 000 nya lärare, enligt Utbildningsdepartementet.

Nu visar en ny undersökning genomförd av Novus på uppdrag av Lärarförbundet att 22 procent av personer i landet mellan 18 och 79 år kan tänka sig att bli lärare. De har svarat ”ja, absolut” eller ”ja, troligtvis” på frågan ”Om du skulle välja yrke i dag, skulle du kunna tänka dig att bli lärare?” Omsatt till hela befolkningen skulle det innebära nästan 1,6 miljoner personer, enligt Lärarförbundet.

– Det är ett överraskande resultat. Att många kan tänka sig bli lärare kan betyda att yrket får en högre status igen i framtiden. Det är bra att allmänheten accepterar yrket och ser det som viktigt, säger Anders Almgren.  

Finns lösningen på lärarbristen hos de här människorna?

– Nej, det tror jag inte. Det är en sak att man kan tänka sig att bli lärare, och en annan att faktiskt välja att bli det. Men det är ett bra första steg på vägen.

Intresset för läraryrket är ännu högre bland de unga. 30 procent av de tillfrågade i åldern 18–29 kan tänka sig att bli lärare. Hälften av dem vill bli det för att utveckla barn och unga, skriver Lärarförbundet.

– Det är väldigt bra. Det vittnar om att man kanske på sikt kan råda bot på lärarbristen. Men då måste också arbetsvillkoren och lönen fortsätta i samma takt som nu och arbetsbelastningen minska, säger Anders Almgren.

Intervjuerna genomfördes i form av webbenkäter med ett slumpmässigt riksrepresentativt urval ur Novus Sverigepanel bland allmänheten i åldern 18-79 år. 1015 personer deltog i undersökningen som hade en svarsfrekvens om 53 procent, under perioden 26/11– 2/12 2015. 

Kommentera