Nationella prov rättas centralt i Kalmar

Förra veckan konstaterade Skolinspektionen att nationella prov inte stärker likvärdigheten.I Kalmar har man därför låtit ett hundratal lärare rätta alla prov, skriver Dagens Nyheter.- Nu har vi kunskap och kan arbeta med de skolor som sticker ut, säger Mats Linde, förvaltningschef för barn och ungdom, till tidningen.

De nationella proven i årskurs 3,6 och 9 finns till för att stödja en likvärdig och rättvis bedömning av elevernas kunskaper.
Skolinspektionen presenterade under förra veckan resultatet av en omrättning av 94 000 stycken prov. Myndigheten slog fast att risken är stor att två lärare bedömer samma prov på olika sätt.

Nu har man i Kalmar försökt lösa problemet genom att låta en grupp lärare rätta alla prov i kommunen centralt, skriver Dagens Nyheter. Gruppen består av ett hundratal lärare från kommunens skolor.
En av dem är Therese Emrin Feltenstedt, lärare i tyska, engelska och svenska i årskurs 6-9 på Lindsdalsskolan.
– Det var fantastiskt och ren fortbildning för mig personligen. Vi kunde gå igenom komplexa uppgifter, som uppsatser och läsförståelse, och nå en gemensam hållning ganska snabbt, säger hon till DN.

Susanne Johansson, svenskalärare för en nia på samma skola, var en av dem som inte rättade prov utan istället fortsatte hålla i undervisning.
– Visst var det skönt att få tid till undervisningen istället. Men eleverna blev besvikna över att bara få ett resultat och inte den repsons som de fått tidigare även om jag försökte sätta mig in i hur de lärare som rättat hade tänkt, säger hon.

Båda tycker att det vore bättre att istället rätta proverna lokalt i grupper på skolorna. Kommunen kommer dock att fortsätta med det nuvarande systemet även nästa omgång prov, skriver DN.

Kommentera