klubba_forbud
Transparens

Nej till offentlighetsprincip i friskolor

Lagrådet sätter stopp för regeringens planer att införa offentlighetsprincipen på fristående skolor – åtminstone tillfälligt.

Skolvärlden rapporterade i februari om regeringens förslag att låta friskolor råda under samma offentlighetsprincip som kommunala verksamheter. Sommaren 2017 infördes nya regler som stärkte lärares meddelarskydd, och nu vill man även ge allmänheten samma rätt att ta del av handlingar som inom offentliga verksamheter.  

– Du som medborgare, förälder och elev ska ha rätt att ta del av samma information från en friskola som du har från en kommunal skola. Konstigare än så ska det inte vara, säger utbildningsminister Gustav Fridolin (MP).

Men nu underkänns alltså förslaget i sin nuvarande form av Lagrådet, som menar att det skulle strida mot gällande regler för börsnoterade företag, rapporterar Altinget. Det handlar om att hela marknaden ska få del av information som kan påverka ett bolags börsvärde samtidigt, vilket är svårt att förena med möjligheten för enskilda att via offentlighetsprincipen plocka ut information när som helst.

Lagrådet vill att regelkonflikten löses innan regeringen går vidare med förslaget.

Kommentera