shorts
Debatt

Ni har ögonen på er, lärare

Debatt ”Har man shorts ser det inte ut som att man arbetar. Om jag var rektor skulle jag införa klädkod för lärare”, enligt debattören.

Lärarnas status har sjunkit i det svenska samhället under de senaste decennierna. Och den eventuella status som en lärare får, får den arbeta upp själv.

En lärare kan styra väldigt mycket genom sitt eget beteende och läraren ska vara en förebild för eleverna.

Det är också väldigt viktigt vilket intryck eleverna får av läraren, för alla tittar ju på den som står där framme.

Där spelar klädseln en stor roll. I början av höstterminen, om det är varmt, kommer en del lärare i  shorts och gymnastikskor och ser ut som om de var på campingplatsen eller i  sommarstugan.

Om jag var rektor skulle jag införa klädkod för lärare. Jag menar inte att en lärare får mer status och auktoritet om den har kostym och slips men jag tror att klädseln är viktigare än man kan tro. Har man shorts ser det inte ut som att man arbetar, enligt min mening. Man kan däremot ha en kortärmad skjorta, hela och rena jeans eller lättare sommarbyxor.

Målet med gymnasieskolan är inte enbart att förmedla lärdom och kunskaper utan också att fostra eleverna till anställningsbara och goda samhällsmedborgare med god social kompetens och vad ger det för signaler om arbetslivet när läraren kommer i shorts?

Tänk på det alla ni som arbetar i skolan för ni har ögonen på er!

Lars Thorén, behörig och legitimerad gymnasielärare

Kommentera