Läsning

Nioosha Shams är Sveriges nya läsambassadör

Nioosha-Shams-barn
Sveriges läsambassadörer
  • 2011–2013 Johan Unenge
  • 2013–2015 Johanna Lindbäck
  • 2015–2017 Anne-Marie Körling
  • 2017–2019 Johan Anderblad
  • 2019–2022 Bagir Kwiek
  • 2022–2024 Nioosha Shams

På bokmässan i Göteborg offentliggjorde Kulturrådet att kulturskribenten och författaren Nioosha Shams är Sveriges nya läsambassadör.

– Jag är otroligt glad att jag har fått det här uppdraget och jag kommer att ta mig an uppgiften med stort engagemang, säger hon.

Som den nya läsambassadören ska Nioosha Shams under de kommande två åren verka för att främja läsning. Hon är Sveriges sjätte och hittills yngsta läsambassadör, och ska fokusera på ungdomslitteratur och flerspråkighet i arbetet som läsambassadör.

– Ungdomslitteraturen är på tillbakagång och det är ett stort problem. Därför kommer jag ägna mig åt att fler unga ska få möjlighet att upptäcka glädjen i läsningen. Särskilt bland flerspråkiga ungdomar, säger Nioosha Shams.

”Ibland skäms unga”

Hon har själv erfarenhet av att tala flera språk, vilket hon ser som en stor tillgång.

– Att behärska flera språk är någonting att känna stolthet över. Och när man känner sig hemma i sitt modersmål stärker det både identiteten och möjligheten att lära sig saker på andra språk. Men det är inte alltid lätt. Ibland skäms unga för att gå i väg på modersmålsundervisning. Det borde vara tvärt om, att de känner stolthet.

I uppdraget ingår att inspirera barn och unga till läsning och vara en läsande förebild.

”Känns jättestort”

Nioosha Shams är glad och stolt över utmärkelsen.

– Det här känns jättestort och jag ser verkligen fram emot att få arbeta med de här viktiga frågorna, säger hon.

Bland tidigare läsambassadörer finns läraren och författaren Ann-Marie Körling och barnboksförfattaren, tillika barnprogramledaren, Johan Anderblad.

Kommentera