Annons
Magnus Ehinger har prisats av Kungliga Vetenskapsakademien för sin undervisning.

NO-hjälpen - 6 tips för klassrummet

Publicerad 30 mars 2016

Fakta

Magnus Ehinger

Ålder: 45. 
Jobbar: gymnasie­lärare i kemi och biologi på Polhemskolan i Lund.
Webbplats: ehinger.nu/undervisning

Relaterat

I dag, 30 mars, fick gymnasieläraren Magnus Ehinger Kungliga Vetenskapsakademiens pris för sin undervisning. Här är hans tips för att göra NO levande i klassrummet.

Utbildad och avlönad har han varit sedan 2001. Men Magnus Ehinger från Lund har varit lärare längre än så, faktiskt ända sedan mellanstadiet, om du frågar honom själv.

– Redan då älskade jag att hjälpa mina kompisar med sådant de inte förstod. Det där hängde med upp i gymnasiet och sedan på högskolan. Jag har en passion för kemi och biologi och det är en kick varje gång jag kan väcka intresset eller få någon att förstå.

För mig är priset en bekräftelse

I slutet av februari fick Magnus Ehinger Beijerstiftelsens lärarpris till Ingvar Lindqvists minne, som delas ut av Kungliga vetenskapsakademien. Motiveringen för priset i kemi och biologi löd: ”För sin undervisning som tar utgångspunkt i egenproducerade entusiasmerande genomgångar via egen webbplats och Youtube som stöd för laborationer, exempel och övningar”.

– Jag är väldigt glad och stolt över att ha fått det här erkännandet. Jag skulle framför allt vilja tacka mina kollegor och elever, som hjälpt mig, stöttat mig och inspirerat mig att jobba på det sätt som jag gör. För mig är priset en bekräftelse på att elever och lärare på Polhemskolan och runt om i Sverige har glädje och nytta av det arbete jag lagt ner på att föra ut kemin utanför mitt eget klassrum.

Första gången han hörde talas om att flippa klassrummet var för ungefär fem år sedan. Det nya tänket från USA påminde mycket om de idéer som Magnus Ehinger själv hade kring undervisning. Sedan flera år driver han en välbesökt hemsida där han delar med sig av undervisningstips, laboratorieövningar, intressanta You­tube-klipp, provmaterial och annat som kan vara av glädje för både kollegor och elever.

– Det är jättekul när jag får mejl från kollegor eller elever på olika håll i Sverige som har hittat min hemsida. Jag har absolut inga problem med att någon lärare lånar idéer från hemsidan. Tvärtom! Det är ju precis det som är tanken.

Magnus Ehingers 6 tips för klassrummet:

1. Lyft in verkligheten

Vinsten består i att synliggöra ämnets relevans

Att levandegöra handlar om att visa att ämnet har en plats även utanför klassrummet. Använd experiment och laborationer för att plocka in verkligheten i klassrummet och visa att skolämnet de läser bara är en liten del av ett större sammanhang. Bara fantasin sätter gränserna. Det händer till exempel att jag använder knäckebröd och en kaviar­tub när vi pratar om kemiska bindningar. ”Vilka bindningar bryts när jag bryter knäckebrödet? Vilka bindningar gör att kaviaren håller ihop?” Många elever reagerar först och tycker att man är konstig, men vinsten består i att synliggöra ämnets relevans och visa att kemi inte bara finns i klassrummet.

2. Flippa klassrummet

Ställ den traditionella undervisningen på ända. Hoppa över genomgångarna under lektionstid. Lägg i stället ut dem på internet och ge eleverna i hemuppgift att se dem inför lektionen. Alla elever ska också göra ett enkelt test hemma, dels för att de själva ska kunna kontrollera att de har förstått, dels för att du som lärare ska få koll på kunskapsnivån. Använd sedan lektionen till att arbeta med själva ämnet, diskutera och laborera tillsammans och med dig som handledare. Det brukar ta ungefär halva lektionstiden. Resten av tiden arbetar eleverna med övningsuppgifter, labb-rapporter och annat som de med ett traditionellt upplägg hade gjort i hemuppgift.

3. Använd eleverna som inspiration

Betrakta eleverna som din främsta tillgång i den meningen att det är de som bäst kan inspirera dig till att vara en bra pedagog. Jag själv intalar mig alltid att alla mina elever i ämnet kemi en dag kommer arbeta som kemister. När jag har dem i biologi nästa dag intalar jag mig att de alla kommer bli biologer. Strävan efter att få dem lika passionerade som jag själv när det gäller kemi och biologi är det som verkligen driver mig.

4. Blanda eleverna och kör med EPA

Oftast börjar jag lektionen med att dela in eleverna två och två och låta dem diskutera genomgången som de har sett på internet hemma. Undvik att para ihop kompisar och försök i stället att så långt möjligt hitta nya konstellationer. För det första blir det lugnare i klassrummet, för det andra kommer det uppstå ett socialt tryck att alltid komma förberedd till lektionen. Det blir pinsamt om du har slarvat med förberedelserna. När de har diskuterat i par en stund lyfter vi diskussionen till klassnivå. Använd principen EPA, det vill säga Ensam-Par-Alla.

5. No Hands och List selector!

Den genomsnittliga tiden en elev har på sig att fundera när läraren ställer en fråga är 0,9 sekunder. Det är värre än Jeopardy! Använd i stället No Hands-principen. Låt eleverna diskutera svaret parvis och välj sedan slumpmässigt ut den elev som ska svara. Ett tips är att använda dig av en app i mobilen – till exempel List selector – som slumpmässigt väljer ut en elev i klassen. Du undviker omedveten favorisering och kommer samtidigt få mycket positiv respons från klassen. 

6. Dela med dig

Snåla inte utan dela med dig av undervisningstips, labb-idéer, prov och annat. Självklart ska du diskutera flitigt med dina kollegor på skolan, men har du dess­utom möjlighet att göra det via 
sociala medier, olika forum eller en egen hemsida – tveka inte! Responsen är nyttig och min erfarenhet är att du får mångdubbelt tillbaka.

Facebook-kommentarer

MER PÅ SKOLVÄRLDEN.SE

Sofia: Därför är jag lärare

Jag är lärare

Läraryrket är fantastiskt på många sätt, med utmaningar och glädjeämnen. Här berättar Sofia Björk i Malmö om varför hon är lärare – och vad hon skulle vilja förändra.

Annons
Annons

Forskning om särskilt begåvade elever – med lärarna i fokus

Särskild begåvning

Forskningen om särskilt begåvade barn utgår ofta från elevens perspektiv. Men i Elisabet Mellroths nya avhandling får lärarna stå i centrum.

Annons

Jonas Linderoth är tillbaka från tystnaden: ”Är orolig hela tiden”

Intervju

Jonas Linderoth lever fortfarande med konsekvenserna av att för en kort stund under 2016 ha varit skoldebattens mest kontroversiella person.

Reportage

Uppdraget: Så ska de rädda problemskolan

Reportage

Sedan staten gick in och tog över Storvretskolan i Botkyrka jobbar två personer från Skolinspektionen heltid på skolan, ledningen har bytts ut och eleverna tar av sig skor och jackor i klassrummen. 
Men går det att vända en skola på åtta månader? Skolvärlden besökte Storvretskolan en månad in i processen.

Annons
Annons

Tiyodora är länken till modersmålet

Modersmål

På Scheeleskolan i Köping hänger den arabiska modersmålsundervisningen ihop med resten av undervisningen. Länken heter Tiyodora Abdulahad som i fjol prisades för sitt arbete.

Annons
Granskning undervisningstid

Lärarnas undervisningstid har ökat med två veckor per läsår

Granskning

Under 2000-talet har grundskole- och gymnasielärarnas genomsnittliga undervisningstid ökat med motsvarande två veckor per läsår. På många skolor tas det inte längre in vikarier när lärare är korttidssjuka eller behöver vabba, visar en ny undersökning.

Skolverket svarar på NP-kritiken: ”Vi kan inte förklara det”

Nationella prov

Under årets nationella prov i engelska fick flera skolor ta emot fel hörförståelse – årskurs 6 istället för årskurs 9. Så hur kunde det ske?  
– Det undrar jag också, säger Anders Boman som är enhetschef för nationella prov på Skolverket.

Sara Bruun: ”Lärarna förtjänar en ursäkt”

Nationella prov

”Det är skandal att hanteringen runt något som ska vara så viktigt är så usel!” Sara Bruun ryter till efter att Skolverket har skickat ut  f e l  nationella prov till flera skolor.

S-ledamoten: Inför premie för lojala lärare

Lärarlöner

De lärare som stannar på skolan istället för att byta arbetsgivare i sökandet efter högre lön borde premieras. Det tycker socialdemokraten Nermina Mizimovic.
– Det behövs en strategi för att behålla lärare på ett och samma ställe. För elevernas skull, säger hon.

Hej, lokalombud!

Anja: Därför är jag lokalombud

Lokalombud

Anja Nilsson är lärare och lokalombud på Fjälkinge Skola i Kristianstad. Hon tycker det är viktigt att någon driver de frågor som är viktiga för skolan och dess personal och har därför arbetat fackligt genom hela sin lärargärning.

Betygsforskaren: Inget pekar på ordningsomdömen som en bra idé

Ordning och reda

En majoritet i riksdagen vill införa skriftliga ordningsomdömen i skolan. Men forskare varnar för att det kan befästa ojämlikheter och helt missa målet att minska oredan.
– Idén är ogenomtänkt och bygger inte på ordentliga utredningar, säger Christian Lundahl, professor i pedagogik vid Örebro universitet.

”Hem- och konsumentkunskap är mer än bara matlagning”

Hem- och konsumentkunskap

Hem- och konsumentkunskapen ges minst antal timmar i hela grundskolan, få söker sig till lärarutbildningen och det finns flera praktiska problem för den som vill gå den.
– Det är ologiskt att vi får så lite tid, säger Karin Hjälmeskog, universitetslektor i pedagogik vid Uppsala Universitet.

”Det är utbildade lärare vi saknar – inte en ny yrkesgrupp som assistenter”

Debatt

”Nu har väl alla våra politiker, oavsett partitillhörighet, experimenterat klart med svensk skola”, skriver skolledaren Eva Myrehed Karlsson.

Kommentera

Lärarhyllningarna på Twitter: ”Min lärare blev min räddning”

Första läraren

Rektorn Sirkka Persson tröttnade på den negativa mediebilden av skolans värld och efterfrågade berättelser om den allra första läraren. 
– Jag kände bara att lärare är så sjukt viktiga så jag vill skapa något positivt.

 

 

Läraren började filma sina lektioner – då höjdes studieron

Undervisning

Läraren Jonas Vikström hade tidigare ofta problem med strulande lektionsgenomgångar och missnöjda elever. Men allting vände när han började filma alla genomgångar i klassrummet med en videokamera. Nu pekar resultaten uppåt.

”LR:s ordförande håller tyst om Academedias brister”

Debatt

”Det känns som ett slag i ansiktet när Åsa Fahlén skriver en debattartikel tillsammans med en av dem som är direkt ansvariga för Academedias brister, vd-n Marcus Strömberg”, skriver debattörerna.

Kommentera

Åsa Fahlén: LR:s friskolekritik är tydlig

Replik

”Att skriva en artikel med en annan aktör innebär att man inte kan få med alla de delar som man själv önskar men det kan ändå ha ett värde. Ingen ska tveka om att förbundets hållning att aktiebolag ska fasas ut från skolan ligger fast”, skriver Åsa Fahlén i en replik.

Kommentera

Två av tre utbildningar till lågstadielärare har brister

Granskning

Sammanlagt måste hälften av grundlärarutbildningarna på svenska lärosäten rätta till brister inom ett år för att inte bli av med examensrätten. Det visar Universitetskanslersämbetets nya utvärdering.

Lärarna i Norrtälje har fått nog: ”Förstår att det var droppen”

Nedskärningar

Efter flera år av besparingskrav samlades lärare idag utanför kommunfullmäktiges möte för en manifestation mot nedskärningarna i Norrtälje.
– Skolsituationen är ganska förtvivlad, säger Anna-Karin Lönnström som är kommunombud för Lärarnas Riksförbund.

 

Lundin och Diaz: Så arbetar vi inkluderande med digitala verktyg

Inkludering

Att arbeta inkluderande med digitala verktyg i klassrummet är dåligt för ingen, nödvändigt för vissa och bra för alla. Det menar lärarna Joanna Lundin och Patricia Diaz. Nu vill de inspirera fler.

”Läromedel riktade till lärarna är en central del i lärarhantverket”

Debatt

”En skola utan gedigna läromedel som alla lärare har tillgång till liknar hantverkens situation på medeltiden. Det är förvånande att vi tar så lätt på den saken i många kommuner och friskolor”, skriver Ruhi Tyson, lektor vid Institutionen för pedagogik och didaktik på Stockholms Universitet.

Kommentera

Fackets larm: Spara inte på utsatta skolan

Hot och våld

Med en måluppfyllelse på 38 procent och dagliga problem med våld, skrik och stök ska Vivallaskolan bantas med 6 tjänster.
– Sätter inte kommunledningen in de åtgärder som krävs så kopplar jag in Arbetsmiljöverket, det är inget snack, säger Bengt Olov Johansson, huvudskyddsombud.

”Vår hjärna älskar internet”

Digitalisering

En ökad digitalisering innebär större möjligheter för undervisningen i skolan. Men det ökar samtidigt risken för att påverka elevernas lärande negativt, säger gymnasieläraren Elias Granath.

Forskaren om lärarassistenter: ”Arbetsbelastningen är lika stor”

Lärarassistenter

Den stora satsningen på skolan i vårändringsbudgeten stavas lärarassistenter. Men vad innebär den för lärarna? Per Lindqvist genomför just nu en av de första svenska studierna på området.

Halv miljard mindre till yrkesutbildningar i vårbudgeten

Vårbudgeten

Regeringens förslag till vårändringsbudget innehåller kraftiga neddragningar i stödet till yrkesinriktade utbildningar både på gymnasiet och i vuxenutbildningen.
– Både näringsliv och offentlig sektor skriker efter utbildat folk och så gör man såhär. Jag förstår det inte, säger Mats Sternbring på LR.

”Våldsspiralen kommer snurra fortare i våra skolor”

Debatt

Psykologen Annika Laestadius skriver ett förtvivlat öppet brev till Anna Ekström: ”Våldsspiralen kommer snurra allt fortare i våra skolor framöver, och lärarna kommer att utsättas för ännu mer risker gällande hot och våld”.

Kommentera

”Varningsklockorna borde ringa för de i grundskolan”

Slutreplik

”Att vifta bort vår kritik mot förslaget om kunskapsområdet Framtidsval som obefogad oro och missförstånd känns alltför lättvindigt”, skriver studie- och yrkesvägledarna i Uddevalla.

Kommentera

Skolpsykologen: Så skapas nyfikenhet

SETT-mässan

Människan är född till att vara nyfiken. Ändå försvinner nyfikenheten många gånger någonstans på vägen genom skolsystemet. Vad är det som händer på vägen och vad kan trigga igång nyfikenheten hos eleverna? Skolpsykologen John Kaneko som har nyfikenhet som avhandlingsämne försökte ge svar under årets SETT-mässa.

OECD: Ojämlikheten i svensk skola kan bli förödande

Systemkritik

Resultatraset har planat ut men åtgärder behövs för att råda bot på den ökande ojämlikheten, enligt OECD:s senaste rapport om svenska skolan.
– Sverige är ett jämförelsevis jämlikt land, men OECD antyder att ”om ni inte tar tag i det här är ni illa ute”, säger regeringens särskilda utredare Björn Åstrand.

Läraren om lärarassistenter: ”Bygger på en djup okunskap”

Lärarassistenter

En ny satsning på 475 miljoner kronor till lärarassistenter ute i kommunerna blir verklighet redan till hösten. Men satsningen delar kåren.
– Jag tycker att det bygger på en djup okunskap om hur svensk skola fungerar, säger mellanstadieläraren Petra Åkerström.

Skolchef klarade inte att spara på skolan – får sparken

Nedskärningar

Hässleholms skolchef Eva Andersson skulle spara 49 miljoner kronor från den budget hon föreslagit. Ett omöjligt uppdrag menade hon. Nu petas hon från posten. 

Ordningsomdömen

”Respektlöst och nedsättande med betyg som mäter vårt beteende”

Debatt

”Att införa betyg som ska mäta vårt beteende är nedsättande, inhumant och fullkomligt respektlöst. Vi är inte små hundvalpar som går att träna i lydnad och sedan ge tuggben ifall vi beter oss efter en mall”, skriver fyra elever i Huddinge.

Kommentera

Jan Björklunds svar: De flesta kommer tycka det är ganska bra

Politik

Många lärare hyser misstro till förslaget omdömen i ordning. 
Nu svarar Liberalernas partiledare Jan Björklund på kritiken.

L-läraren: Bättre med betyg än omdöme i ordning

Politik

Läraren och politikern Mårten Hemström går emot sitt eget parti och tycker det är fel att införa ett ordningsomdöme. Däremot skulle han gärna se betyg i ordning och uppförande.

”Tvinga mig inte att rangordna mina elever efter beteende”

Debatt

Maria Wiman, lärare i Huddinge, skriver ett öppet brev till Jan Björklund (L): ”Vi är många lärare som är trötta på att skoldebatten inte betonar orsakerna som är grunden till ordningsproblemen från första början”.

Kommentera

Ris och ros bland lärare om förslaget

Ordningsomdömen

En riksdagsmajoritet vill att skriftliga omdömen i ordning införs i svensk skola. Reaktionerna bland lärare andas både optimism och misstro kring förslaget.

Professorn: Därför är jag tveksam till ordningsbetyg

Ordning

Kritiken mot mot förslaget om skriftliga ordningsomdömen är stor bland framför allt lärare.
– Ingen kan egentligen uttala sig om effekten kring detta än så länge, säger Marcus Samuelsson, professor i pedagogik vid Högskolan Väst.

Läraren i Norge: De har en stor effekt här

Ordning

I Norge har betyg i ordning och uppförande i skolan funnits länge.
– Jag tycker det fungerar bra med betygen, säger läraren Anders Lundblad.

Debattera på Skolvärlden

Debatt: Så gör du

Här finns all info för dig som vill skriva en debattartikel i Skolvärlden.

Annons
Skolvärlden: Ny i yrket

Nyexaminerad

Här hittar du läsning särskilt utvald för lärare och studie- och yrkesvägledare som är nya ute i arbetslivet, eller som fortfarande studerar.

Annons
Betyg & bedömning

Samlat

Här hittar du artiklar som berör betyg och bedömning.

Annons