anna_ekstrom_nobel
Nobelpriset

Nobelpristagaren hyllade sin kemilärare

Tomas Lindahl, Nobelpristagare i kemi, hyllade sin kemilärare på Bromma gymnasium i sitt tacktal. Anna Ekström, Skolverkets generaldirektör, stämmer nu in i hyllningen – hon hade nämligen samma lärare.

När den svenska forskaren Tomas Lindahl, som tog emot Nobelpriset i kemi, höll sitt tacktal under gårdagens Nobelfest, var lärarna i fokus.

Han berättade att han hade privilegiet att gå på den kommunala skolan Bromma gymnasium i Stockholm, med fantastiska lärare.

– Jag var en arrogant yngling och tog det för givet. Men när vi flyttade in till stan fick jag byta till en mer central skola. Och väl där gillade varken lärarna mig eller jag lärarna. En underkände mig i kemi, sa han, följt av publikens skratt.

Men med föräldrarnas hjälp fick han återvända till Bromma gymnasium och dess lärare.

– I synnerhet min enastående kemilärare Karin Brandt. Hon uppmuntrade mitt intresse för kemi och gav mig ett bra betyg, vilket gjorde att jag kunde komma in på Karolinska institutet. Det visar hur viktigt skickliga lärare kan vara. De förtjänar vårt starka och entusiastiska stöd, sa han.

Karin Brandt jobbade på Bromma gymnasium mellan 1948-1982 och gick bort 2010. Nu visar det sig dessutom att hon har undervisat Skolverkets generaldirektör Anna Ekström, enligt SvD.

Generaldirektören följde Nobelfesten på tv när hennes gamla kemilärares namn nämndes.

– Jag satt redan i soffan, annars hade jag trillat omkull. Det är inte varje dag man hör sin gamla lärare omnämnas, säger Anna Ekström till SvD.

Hon visste inte att Tomas Lindahl och hon hade haft samma kemilärare, men hon delar hans uppfattning om Karin Brandt.

– Hon var en fantastisk lärare. Hon var en kvinnlig kemilärare och det var på den tiden då kvinnor inte ofta var gymnasielärare i kemi. Hon var också lektor med forskarbakgrund, en mycket kunnig kvinna. Men hon var också ganska sträng, jag hade stor respekt för henne och för mig var hon en mycket skicklig kemist, säger Anna Ekström till SvD.

Enligt tidningen uppskattar Anna Ekström Nobelprisvinnarens sätt att prata om lärarna och deras betydelse; att en bra lärare kan betyda allt för en människa. Det är i synnerhet bra att lyfta just kemilärare, med tanke på bristen i yrkesgruppen, menar hon.

– Utan bra kemilärare blir det inte så många kemister här i Sverige. Och som vi hörde i kväll blir det inga Nobelpristagare utan bra kemilärare, säger hon till SvD.

Kommentera