Frankrike efter terrordåden

Nolltolerans mot oartiga elever

Respektlöshet och oartighet mot lärare i den franska skolan ska inte längre tolereras. ”Hädanefter ska alla verbala attacker mot en lärare anmälas och följas av en åtgärd från skolan”, sa president François Hollande vid ett tal igår.

”För att motverka att unga människor blir terrorister ställer regeringen stort hopp till den franska skolan”, sa Frankrikes president François Hollande när han talade till lärare och fackliga ledare vid Sorbonneuniversitet i Paris igår. Det rapporter Dagens Nyheter. 

I Frankrike gör man nu en rad insatser som en följd av terrordåden i Paris. Skolan utgör en del. 

Presidenten menade att respekt och artighet mot läraren är grunden till all utbildning och därför ska det hädanefter råda nolltolerans på skolorna. Dessutom ska alla elever i den franska skola, från höstterminens start, utbildas i medborgarskap och man vill också införa religionskunskap på schemat. 

François Hollande citeras i Dagens Nyheter.

– För att motverka att unga människor blir terrorister ställer regeringen stort hopp till den franska skolan. Där ska undervisningen av demokratiska värderingar, mediekunskap och kritiskt tänkande stärkas. 

– Eleverna ska lära sig att göra skillnad på fakta och rykte, på vad som är källor och vad som, tyvärr, kan bli inspiration för somliga, sa François Hollande med blicken på terror-attentaten.

Kommentera