ragnhild_lied

Ragnhild Lied, ordförande UF

| Foto: Utdanningsforbundet/Tom Egil Jensen
Norge

Norsk lärarstrejk växer

På måndagen gick den norska lärarstrejken in i fas två, och Utdanningsforbundet tog ut ytterligare 5 500 lärare i strejk. 132 skolor över hela landet berörs.

På kvällen möttes parterna i konflikten för att undersöka möjligheten till en dialog. Strax före midnatt avslutades mötet, med ett nytt inplanerat till torsdag.

– Vi kom fram till att det finns skäl att inleda vissa processer och upprätta en dialog mellan parterna. Det är det enda jag kan säga nu, säger Ragnhild Lied, ordförande i lärarfacket Utdanningsforbundet (UF), i ett pressmeddelande.

Innan sommaren tog UF ut 33 lärare i en symbolisk strejk. Då ville varken facket eller motparten Kommunernas intresse- och arbetsgivarorganisation (KS) ta initiativ till att lösa konflikten, som framför allt handlar om KS förslag om att införa 7,5 timmar arbetsplatsförlagd arbetstid om dagen istället för förtroendetid.

– Det här är bara andra strejkrundan. Vi trappar upp fortlöpande och tusentals lärare i hela landet är redo att gå ut i strejk, säger Ragnhild Lied till norska dagstidningen Verdens Gang.

Utdanningsforbundet är det största lärarfacket i Norge, och har enligt egen utsago en miljard norska kronor i strejkkassan. Med i konflikten är även de mindre fackförbunden Skolenes Landsforbund (SL), Lektorlaget och Musikernes Fellesorganisasjon (MFO).

Kommentera