Fackligt

Nu är nya lärarfacket i gång: ”Betyder mycket för oss lärare”

Åsa Fahlén och Johanna Jaara Åstrand

Johanna Jaara Åstrand och Åsa Fahlén delar förbundsordförandeposten fram till Sveriges Lärares första ordinarie kongress i maj 2024.

Den 1 januari bildades Sveriges Lärare, landets största akademikerförbund med över 300 000 medlemmar verksamma från förskola till högskola.
Vi tar tempen på förbundsordförande Johanna Jaara Åstrand efter lanseringen.

En två år lång process av överläggningar, utredningar och medlemsomröstningar inom Lärarnas Riksförbund och Lärarförbundet nådde sin kulmen vid årsskiftet, då Sveriges nya, gemensamma lärarfack slutligen tog vid.

– Det känns fantastiskt. Det är resultatet av ett flerårigt arbete och vi har verkligen gett oss själva och Sveriges lärare de bästa förutsättningarna för att öka vår påverkan och vårt inflytande, säger Johanna Jaara Åstrand, förbundsordförande.

Hon står vid rodret fram till augusti 2023 då Åsa Fahlén tar över fram till den första ordinarie kongressen i maj 2024, där en ny ledning väljs.

Ger oss större förmåga

Bättre förutsättningar att påverka lärarnas arbetssituation och större inflytande över debatten har varit två argument för det gemensamma fackförbundet. Nu när Sveriges Lärare är ett faktum inleds ett förpliktigande arbete.

Det är upp till bevis nu?

– Ja det är klart det är. Men det kommer ju tveklöst att betyda mycket för oss lärare att vi samlar oss i en organisation. Att vara en tydlig röst ger oss en större förmåga att försvara våra intressen, säger Johanna Jaara Åstrand.

Vad är det viktigaste för Sveriges Lärare som nytt förbund?

– Det viktigaste är att stå upp för medlemmarnas intressen. Nedskärningar pågår i skolorna och det som drabbar lärarnas arbetssituation drabbar som bekant även eleverna, alltså landets framtid. Något mer kontraproduktivt än att skära ner på skolan kan jag inte föreställa mig.

Hon ser medlemmarnas arbetsbelastning som den stora frågan.

– Man saknar kollegor, man saknar kringtjänster och man saknar resurser. Nu med lågkonjunktur och inflation är farhågan att det kan bli ännu värre, trots att läget var allvarligt redan tidigare.

Handen blir nya loggan

Vid årsskiftet lanserades även webbplatsen sverigeslarare.se, vilken för många medlemmar blir det första mötet med förbundets visuella identitet och inte minst logotyp. Johanna Jaara Åstrand tycker själv att det visuella på ett bra sätt knyter an till läraryrket, men är öppen med att hon sett blandade reaktioner.

– Det är väl som med mycket annat, det är både och. Jag tycker att vi har hittat rätt, och har personligen främst nåtts av positiva tillrop, men jag har också sett att det finns olika reaktioner i sociala medier. Men varumärket är någonting som måste leva och utvecklas, och den processen inleds nu, säger hon.

Sveriges Lärares Logotyp

Logotypen innehåller en hand, vad symboliserar den?

– Handen öppnar för många tolkningsmöjligheter. Den kan stå för handlingskraft, den kan också användas som riktning, den kan sätta stopp, den kan välkomna och den kan omfamna. Det är väl signifikativt för läraryrket där vi ska vara öppna och omhändertagande, men också beslutsamma och tydligt visa vägen. Jag tycker det är mycket smart.

Med lite vilja kan man säga att lillfingret och tummen bildar bokstäverna S och L, som i Sveriges Lärare. Är det med avsikt?

– (skratt) Men vad roligt, det kan man absolut se där. Naturligtvis har ingenting skett av en slump, säger Johanna Jaara Åstrand.

Hon menar att förbundet hanterar etablerandet av Sveriges Lärare så att den processen inte ska ta kraften från det viktiga: Det fackliga arbetet.

– Ett nytt förbund är ingen quick fix och förändring är inget som sker av sig själv. Det är det lärarfackliga arbetet som gör skillnad och där måste vi fortsätta jobba idogt, på alla nivåer.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm