Annons

Ny dom: Friskolor får hålla betygsuppgifter hemliga

Publicerad 17 december 2019

Enskilda friskolor har rätt att hålla betyguppgifter hemliga, det slår kammarrätten fast i en färsk dom. 
Nu möts domen av kraftig kritik.
– Att det skulle vara sekretessbelagt är väldigt konstigt, säger Ulla Hamilton, vd för Friskolornas riksförbund.

I en färsk dom från kammarrätten i Göteborg slår man fast att om en kommun endast har en friskola så ska de inte behöva offentliggöra vissa uppgifter, rapporterar nyhetsbyrån TT.

Det handlar om uppgifter som betygsresultat och friskolornas elevsammansättning, alltså information om elevernas bakgrund. Detta betyder att åtminstone 73 kommuner i landet berörs.

Bakgrunden till domen är att Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) tidigare har bett om att få ut statistik om alla gymnasieskolor. Då nekade Statistiska centralbyrån (SCB) information i de fall där det bara finns en friskola i kommunen. 

SCB har gjort en ny bedömning av sekretessen. Förvaltningsmyndigheten är skeptisk till att man kan lämna ut uppgifter om enskilda fristående skolor, just då det betraktas som att friskolorna kan lida ekonomisk skada.

"På det fria skolvalets marknad får samtliga dessa uppgifter anses vara sådan som friskolorna konkurrerar med", skrev Statistiska centralbyrån (SCB) i sitt beslut i oktober.

Jonas Vlachos, professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet och skoldebattör, blir inte förvånad av domen.

– I och med att vi har en marknadsskola där aktörer konkurrerar med varandra är det också så att skolorna konkurrerar om till exempel resultat och elevsammansättning. Alltså betraktas det som affärshemligheter hur skolorna presterar, det är logiskt på något sätt. Däremot rimmar detta väldigt illa med idén om att man ska ha en skolmarknad där folk kan göra informerade val, säger han.

Vad tror du domen kan få för konsekvenser? 

– Det beror lite på vilken nivå man talar om. För skolväljande familjer blir det svårt att veta vad det egentligen är för typ av skolor som man väljer. Man blir beroende av vilka uppgifter som skolorna själva väljer att gå ut med, och då kan skolorna naturligtvis välja att presentera det som får dem att framstå i bra dager och låta bli att presentera det som är sämre. Det blir också väldigt svårt med någon typ av standardiserad information kring skolorna.

Jonas Vlachos har i tidigare studier uppvisat att fristående grundskolor sätter högre betyg än kommunala. Den typen av undersökningar går inte att göra i och med den nya domen, menar han.

– Det skulle inte gå att göra, åtminstone inte med enskilda friskolor. 

I och med att uppgifterna som får hemlighållas bland annat handlar om betygsresultat oroas en del att det kan leda till glädjebetyg i förlängningen. Hur ser du på det?

– Det är möjligt. Om man inte ens kan undersöka det är det väl troligt att det kan bli värre. Men det är svårt att veta om det här har varit en återhållande kraft eller inte tidigare.

Jonas Vlachos tror dock inte vi har hört det sista i frågan.

– Frågan om offentlighetsprincip kring fristående skolor blir allt mer pressande. Där finns det ett förslag som ännu inte är framlagt till riksdagen. Jag är inte jurist och kan inte svara på hur detta kommer att påverka, men det är inte helt självklart vad som gäller även om man skulle lagstifta en sådan sak. Juridiken tar för mig ibland oväntade vägar, säger han och tillägger:

– Vi har haft friskolor i 30 år och helt plötsligt har SCB valt att driva det här och det visar sig att det inte har varit tillåtet så som vi har gjort under 30 år. Jag tror inte det är juridiskt självklart att en offentlighetsprincip trumfar det här beslutet, utan det kan mycket väl vara så att frågor om affärshemligheter står högre. 

Friskolornas Riksförbunds vd Ulla Hamilton anser att domen är konstig.

– Vi vill naturligtvis att man ska kunna jämföra när det gäller genomströmning och sådana här saker. Vi har samma uppfattning som SKR i denna fråga. Vi förstår inte riktigt varför SCB har hamnat i den här ståndpunkten. Det känns jättekonstigt, säger hon till Skolvärlden.

– Staten borde sätta upp ett regelverk kring vad det är för olika typer av nyckelinformationspunkter som man ska ha för att man ska kunna välja en skola. Det här är precis tvärtom. Det är klart att det är intressant att kunna jämföra genomströmningen och antalet elever när man ska välja en skola. Att det skulle vara sekretessbelagt blir väldigt konstigt. 

Vad tror du att det här kan få för konsekvenser om det står sig? 

– Det blir fel. Det förhindrar möjligheterna för individerna att göra ett välinformerat val. Jag tycker inte att domen ska stå sig. Jag hoppas att det blir en förändring. 

Utbildningsminister Anna Ekström (S) säger till TT Nyhetsbyrån att ”en utgångspunkt för den svenska skolpolitiken är att skolors resultat ska kunna granskas”.

– Jag har jobbat med svensk skola i många år och trodde att jag hade sett det mesta. Att barns skolresultat skulle vara affärshemligheter och inte kunna granskas, det förvånar till och med mig, säger hon till TT.

Roger Haddad, Liberalernas skolpolitiska talesperson, skriver i ett uttalande till Skolvärlden att han är kritisk till domen och att han kommer att följa upp ärendet.

”Detta visar att regelverket måste förtydligas ytterligare om lagstiftningen kan tolkas på ett sätt som gör det möjligt för vissa friskolor att inte behöva redovisa uppgifter som verkligen är av allmänintresse – exempelvis elevernas resultat, betyg med mera”, skriver han.

Facebook-kommentarer

MER PÅ SKOLVÄRLDEN.SE

5 tips: Här är lärarnas favoritappar

Digitalt

Här är fem utvalda appar som lärare använder i sin undervisning.

Annons
Annons
Lärares befogenheter

Högsta domstolen friar i BEO-fallet: Inte kränkande behandling

Dom

Högsta domstolen friar i BEO-fallet.

LR: ”Lärare måste ha vissa befogenheter”

Dom

”Domen pekar på att det finns situationer där fysiskt ingripande är adekvat”, säger Åsa Fahlén, ordförande i Lärarnas Riksförbund.

Annons

Betyg från årskurs fyra skjuts upp

Betyg

Möjligheten för fler skolor att införa betyg från årskurs fyra skjuts upp till nästa läsår.

Annons
Annons

Inget treterminssystem i Malmö

Treterminssystem

Malmö stads försök att testa tre terminer får ett nej från Utbildningsdepartementet.

Annons
Lämplighetstest

Regeringen föreslår lämplighetstest till lärarutbildningen

Lärarutbildning

Blivande lärare kan få göra lämplighetsprov på lärarutbildningen i framtiden. 

Debatt

Debatt: Bättre om lärare fick göra prov i stället för elever

Debatt

”För att säkerställa likvärdighet och rättssäkerhet i svensk skola behövs en annan lösning, något nytt. Varför inte testa Sveriges lärare?”

Kommentera
Skolverket hemligstämplar uppgifter

Uppmaningen till friskolorna: Publicera statistik om betyg

Beslut

Friskolornas Riksförbund rekommenderar friskolor att själva lägga ut betygsstatistik för allmänheten. 

Starka reaktioner på beslut att hemligstämpla uppgifter

Beslut

Beslutet skapar stor debatt i sociala medier.

Skolprofilerna: ”Dödsstöt för en demokratisk och öppen skola”

Beslut

”Det är ett helt förkastligt beslut som leder till en dödsstöt för en öppen demokratisk skola”, skriver Skolvärldens bloggare och profiler Sara Bruun, Michael Bruér och Nicklas Mörk.

Skolverket hemligstämplar uppgifter om alla skolor

Statistik

Från och med i höst kommer Skolverket inte längre att publicera statistik om enskilda skolor.

Anna Ekström kritisk: ”Information som behöver göras tillgänglig”

Utbildningsminister Anna Ekström (S) är kritisk till att Skolverket från och med i höst inte lämnar ut statistik om enskilda skolor.

Lärarutbildning

Efter coronakrisen – miljardsatsning på fler utbildningsplatser

Lärarutbildning

Fler studenter ska få chansen att plugga till lärare i höst. 

Alisa: Därför är jag lärare

Läraryrket

”Jag älskar klassrummet där olikheter och likheter möts.”

Anni: Därför är jag lärare

Läraryrket

Här berättar Anni varför hon är lärare – och vad hon skulle vilja förändra.

Coronaviruset

Lägre risk att lärare smittas än andra yrkesgrupper

Corona

I en färsk undersökning framgår det att lärare löper lägre risk att smittas av covid-19 än många andra yrkesgrupper. 

Debatt

Skolverket raderar ”guldpartner” till Ung företagsamhet: ”Missvisande”

Replik

Skolverket tar bort formuleringen att man skulle vara ”guldpartner” till Ung företagsamhet.

Kommentera

”Varför är Skolverket ’guldpartner’ till organisationen UF?”

Debatt

Enligt grundlagen måste alla statliga myndigheter "iaktta saklighet och opartiskhet" i sin verksamhet. Hur kan Skolverket få ihop detta med att vara ”guldpartner” till föreningen Ung företagsamhet? undrar debattörerna.

Kommentera
Lärarlegitimation

Fackets varning – undantagsregler för obehöriga riskerar slå fel

Legitimation

”Det finns en uppenbar risk att arbetsgivare använder de här reglerna på ett sätt som faktiskt drar undan mattan för legitimationsreformen”, säger Åsa Fahlén.

”Har inte skolan behövt prioritera tillräckligt?”

Debatt

Coronapandemins fortsatta konsekvenser för landets skolor är något som oroar läraren Tilde Jansson.

Kommentera
Politik

Så vill partierna lösa skolans största problem

Politik

Ny enkät med riksdagspartiernas utbildningspolitiska talespersoner.

Skolvärlden ökar i räckvidd – nya rekordhöga siffror

Media

Skolvärlden ökar i räckvidd och når rekordmånga läsare. Det visar Kantar Sifos senaste mätning.

Rehabilitering

Carolines väg tillbaka efter stroken: ”Jag kunde varken gå eller prata”

Rehabilitering

Det som började som en vanlig arbetsdag för läraren Caroline Pagmert Nilsson slutade på akuten. Hon hade fått en stroke, och var delvis förlamad. I dag har hon tagit sig tillbaka till sitt gamla liv, men vägen dit var lång. 

Experten svarar: Så kan du få hjälp under rehabiliteringen

Arbetsmiljö

Om du blir sjukskriven eller på annat sätt får nedsatt arbetsförmåga kan du få stöd under din rehabilitering. Ingrid Lindholm på Lärarnas Riksförbund berättar hur det fungerar.

Forskning

Hans forskning ska hjälpa elever med dyskalkyli

Forskning

Kenny Skagerlund forskar om dyskalkyli och har nyligen tagit emot ett forskningsanslag på 1,7 miljoner kronor.

rektorer väljer bort elever

Forskning visar: Barn med diagnos välkomnas inte av skolor

Jämlikhet

Forskning visar att skolor väljer bort elever med funktionsnedsättning.

Anna Ekström: ”Skolor ska inte välja barn – barn ska välja skola”

Elevurval

Såväl utbildningsminister Anna Ekström som Liberalernas Roger Haddad reagerar kraftigt på Skolvärldens rapportering om rektorer som ”tar referenser” på barn innan de erbjuds plats.

Rektorer ”tar referenser” på barn – elever med behov nekas plats

Urvalsfusk

Skolledare letar fakta om elever som sökt plats på deras skola innan de erbjuder en plats.

Nya lagar och regler

Här är skolans nya lagar och regler

Lagar

Under sommaren träder ett antal nya lagar och regler för skolan i kraft.

Längre grundskoleterminer ger resultat senare i livet

Forskning

Nationalekonomer har analyserat effekterna av utökad undervisningstid.  

Blogg

Alexander Skytte: ”Därför slopar vi omklädning på idrotten i höst”

Blogg

Läraren Alexander Skytte skriver om varför han vill slopa omklädning på idrotten.

Specialpedagogik

Satsning för elever i behov av särskilt stöd

Specialpedagogik

Efter flera turer inför Stockholms stad en ny modell för att säkerställa att elever som är i behov av särskilt stöd får den stöttning de behöver för att klara skolan.

Ny mätning: Så ser förtroendet ut för Lärarnas Riksförbund

Fackligt

LR ökar i ny mätning – men ligger strax under genomsnittet.

Debatt

”I Tyskland är friskolor en självklarhet – utan att vara aktiebolag”

Debatt

”Utifrån ett kontinentalt perspektiv ter sig den svenska friskoledebatten som närmast obegriplig”, skriver Arne Engström, biträdande professor vid Strömstad Akademi.

Kommentera

”Varför laga något som inte är trasigt?”

Debatt

Linköpings kommun har rustat upp grundskolornas bibliotek genom att satsa på modellen med fokusbibliotek, något som har givit frukt. Men nu vill utbildnings- och arbetsmarknadsenheten göra förändringar som debattörerna menar kommer leda till försämringar för Linköpings skolelever. 

Kommentera
Förkortningar

Knepigt hänga med i skolans förkortningsdjungel

Arbetsmiljö

Läraryrket är fullproppat av förkortningar av olika slag.
– Det kan vara omöjligt att koda vad det är frågan om, säger erfarne läraren Karin Boberg.

Testa dig själv: Kan du de här skolförkortningarna?

Test

Skolans värld kryllar av förkortningar. Här listar Skolvärlden 52 stycken – har du koll på dem?

Lovskola

Sommarskola – utan behöriga lärare: ”Dåligt för eleverna”

Lovskola

”Det bör vara behöriga lärare som undervisar på sommarskolan.”

Trygghet i skolan

Flickor otryggare än pojkar i skolan

Undersökning

När skolor kartlägger trygghetsproblem saknas jämställdhetsperspektiv, enligt Skolinspektionen. "Inte förvånande men tragiskt".

Terminsslut

Pandemisk vårtermin: Du vet att du är lärare när…

Lista

Känner du igen dig i någon av de här situationerna?

Debatt: ”Öka volymerna och sänk priserna på läromedel”

Debatt

Efterfrågan på läromedel bland lärare och elever är stor men medel för inköp minskar – vilket leder till höjda priser från förlagen. En paradox – och en kräftgång som måste brytas, skriver Rolf Ekelund.

Kommentera

SFI-elever påverkas extra negativt av coronakrisen

Corona

76 procent av lärare inom SFI anser att elever med ett annat modersmål än svenska påverkats negativt av coronapandemin, visar en ny undersökning.

Studie- och yrkesvägledning

Den ensamma vägvisaren: ”Vi har för många elever”

Vägledning

Behovet av vägledning i ett komplext skolsystem är stort. Ändå är studie- och yrkesvägledarna sällan prioriterade.

Så drabbas landets syvare under coronakrisen

Corona

Sju av tio studie- och yrkesvägledare menar att distansvägledningen gjort att eleverna fått sämre förutsättningar när det gäller val av framtida studier och jobb. 

Gymnasieutredningen

Kornhall: Vi börjar se konturerna av ett skolsystem värt namnet

Analys

Per Kornhall analyserar utredningen om gymnasieskolan: ”Utredaren ska ha en eloge för detta konkreta förslag”.

Utredning: Staten ska styra gymnasieutbudet

Utredning

Staten ska sätta ramarna för vilka gymnasieutbildningar som ges var i landet, föreslår ny utredning.

Estetlärare

Här kombineras slöjd med kemi och svenska

Undervisningsmetoder

”Jag ser bara fördelar med att jobba på det här sättet”, säger slöjdläraren Karolin Wagner.

Debatt

”Ju mer kommunerna sparar – desto mer tjänar friskolorna”

Debatt

”Min förhoppning är att lärare och rektorer kräver av de partier som vill ha deras röster i nästa val att de ska prioritera elever och anställdas behov före koncernskolornas aktieägares behov”, skriver Marcus Larsson från tankesmedjan Balans.

Kommentera
Debattera på Skolvärlden

Debatt: Så gör du

Här finns all info för dig som vill skriva en debattartikel i Skolvärlden.

Annons
Skolvärlden: Ny i yrket

Nyexaminerad

Här hittar du läsning särskilt utvald för lärare och studie- och yrkesvägledare som är nya ute i arbetslivet, eller som fortfarande studerar.

Annons
Betyg & bedömning

Samlat

Här hittar du artiklar som berör betyg och bedömning.

Annons