ILLUSTRATION 35 H

Arbetsmarknaden vill ha unga som håller tiden.

| Foto: Colourbox
Fostran

Ny undersökning: skolan bör vässa elevers punktlighet

Skolan måste odla de egenskaper som gör ungdomar attraktiva på arbetsmarknaden. Det är resultatet av en undersökning Skolverket gjort med arbetsledare inom fyra branscher, som anställer många unga.

Passa tider, följa regler, visa intresse för arbetet och samarbeta med kolleger. Det är egenskaper som värderas högt av arbetsledare inom de fyra branscher som ingår i Skolverkets undersökning.

– Om du ska stärka grunden för elevens livslånga lärande så är det viktigt att man som skola tänker till kring det och inte glömmer bort det, säger Thomas Rottner, chef för skol- och arbetslivsenheten vid Skolverket.

Arbetsledarna kommer från byggverksamheten, handeln, restaurangbranschen, och från vård och omsorg ­– de vanligaste tillfälliga yrkena för unga mellan 19 och 22.

– Jag kan inte ge konkreta tips till pedagoger, men jag hoppas ju att lärare som läser rapporten kan tänka på att det finns andra saker som är viktiga att utveckla än bara rena yrkeskunskaper, säger han.

Undersökningen visar också att gymnasieutbildning inom yrket inte anses så viktigt av arbetsledare inom restaurangbranschen, men att motivation är viktigare.

Sara Svanlund, andre vice ordförande för Lärarnas Riksförbund, håller med Skolverket, till viss del.

– Det är klart att det är viktigt att komma i tid och att kunna samarbeta. Och skolan har ett fostrande uppdrag och ska förbereda eleverna för ett arbetsliv, men det är framför allt föräldrarna som har ansvaret för uppfostran.

Kommentera