S-förslag

Nya krav ska stoppa friskolevinster

Med nya krav på lärartäthet och möjlighet för kommuner att inte betala ut hela skolpengen vill Socialdemokraterna stoppa vinstjakten inom friskolan. 

Stefan Löfven, partiledare, och Magdalena Andersson, ekonomisk politisk talesperson för (S), presenterade nya siffror från Riksdagens utredningstjänst som visar att lärartätheten är betydligt lägre inom vinstdrivande koncerner, jämfört med kommunala skolor.

Enligt (S) innebär det att de sex största vinstdrivande grundskolekoncernerna och de tio största fristående gymnasiekoncernerna tillsammans har sparat in 659 miljoner kronor på personalkostnader, jämfört med rikssnittet i kommunala skolor.

(S) föreslår nu att ett nytt personalkostnadsmått ska införas, som hindrar friskolor från att dra ner på personal och betala lägre lärarlöner än motsvarande kommunala skolor. Kommuner föreslås också få rätt att hålla inne med den summa som skolan sparar på lägre lärartäthet eller lön.

– Skolor som inte håller sig till uppsatta bemanningskrav får stänga igen, sa Stefan Löfven.

Tanken är att Skolinspektionen ska få i uppdrag att granska friskolornas bemanning.

– Det är hög tid att politiken tar ett ansvar för att stävja de friskoleaktörer som på detta utstuderade sätt pressar löner och villkor för de som har ansvaret för själva kärnverksamheten. Så länge lärarnas löner släpar efter så mycket som de gör, bör friskolornas överskott återinvesteras i verksamheten – i synnerhet i lärarna. Förslaget om lärarkostnadsmått skapar förutsättningar för att det verkligen ska kunna ske, säger Anders Almgren, förste vice ordförande i Lärarnas Riksförbund.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm