matilda_ernkrans_minister

Matilda Ernkrans (S) blir minister för högre utbildning och forskning. Foto: Jonas Fond.

Politik

Nya ministern: Så öppnas nya dörrar för fler lärare

Matilda Ernkrans (S) blir minister för högre utbildning och forskning i Stefan Löfvens nya regering.
– Det känns naturligtvis spännande, utmanande men också jättekul, säger hon till Skolvärlden.

Under måndagen presenterades Matilda Ernkrans som ny minister för högre utbildning och forskning. Därmed ersätter hon Helene Hellmark Knutsson (S).

– Det känns naturligtvis spännande, utmanande men också jättekul. Jag är ju idag ordförande för riksdagens utbildningsutskott, och får nu ta mig an en del av de här frågorna som ansvarigt statsråd. Det är klart att det är roligt, säger hon till Skolvärlden.

Matilda Ernkrans är 46 år gammal och har varit riksdagsledamot sedan 2002. Hon är ordförande för Socialdemokraterna i Örebro län, och ordförande i Utbildningsutskottet.

Den alarmerande lärarbristen kommer att vara på ditt bord. Kan du berätta hur du tänker kring att lösa den?

– Jag konstaterar bara att i det här mittensamarbetet som vi nu har inlett i svensk politik, så har vi identifierat att vi måste reformera lärarutbildningen, den måste bli mer attraktiv, det måste vara fler som kan och vill välja lärarutbildningen och den måste vara av en bra kvalitet. Och det är någonting som jag naturligtvis kommer sätta fokus på nu som ansvarig minister, säger Matilda Ernkrans och fortsätter:

– En del i detta tror jag handlar om att vi måste få bättre förutsättningar att man faktiskt kan jobba på en skola och samtidigt läsa till lärare. För det tror jag öppnar nya dörrar för fler att vilja ta sig an lärarutbildningen.

Under presskonferensen lyfte Matilda Ernkrans att man måste förbättra möjligheterna att kunna jobba på en skola och samtidigt gå en lärarutbildning. 

– Vi har ju dalamodellen, men vi har också ett samarbete i Värmland mellan Karlstads universitet och bland annat Säffle kommun där man också jobbat mer med distansutbildning om jag är rätt informerad. Jag hoppas att Karlstads universitet, som nu firar 20 år dessutom, kan tänka sig ta emot det nya statsrådet inom en snar framtid så att jag får titta närmare på detta. 

– Jag tycker att det verkar spännande, inte minst skolchefen i Säffle kommun säger själv att det här har varit väldigt framgångsrikt och man har lyckats få ny…de har hållit på ett år ungefär, men man har också lyckats få personer som kanske inte annars hade valt att läsa till lärare att göra det. Och man har kunnat behålla personal inom skolans värld medans man utbildar sig. Så det finns lite olika modeller och, ja, jag får väl helt enkelt lära mig mer. Men det är tillräckligt intressant för att sätta fokus på det här, det tycker jag.

Hur ser du på att arbeta med Anna Ekström på utbildningsdepartementet?

– Jag har samarbetat med henne också nu eftersom jag fram till nu varit ordförande för riksdagens utbildningsutskott. Hon är en väldigt lätt person att samarbeta med och jag har väldigt stor respekt för henne. Det ska bli roligt att vara tillsammans med henne på utbildningsdepartementet, säger Matilda Ernkrans.

Tidigare ministern för högre utbildning och forskning, Helene Hellmark Knutsson, lämnar politiken efter 20 års arbete.

”Nu hoppas jag kunna göra nytta i ett annat typ av uppdrag. Ett samhällsuppdrag eller i näringslivet. Jag önskar den nya regeringen lycka till i deras viktiga arbete”, skriver hon på Facebook.

Kommentera