Läsarsiffror

Nya siffror – rekordmånga läser Skolvärlden

Skolvärlden skryt 2021

Skolvärlden ökar i räckvidd med 13 procent och når 138 000 läsare. Inte på tolv år har så många läst Skolvärlden.

Skolvärldens nomineringar till journalistpris

Föreningen Fackförbundspressen delar sedan 2005 varje år ut Fackförbundspressens journalistpriser. Här är Skolvärldens tre nomineringar 2021:

”Bästa avslöjande”

”Bästa fotografi”

  • Andreas Hillergren, ”Digital kamp i spåren av corona”, Skolvärlden nr 4/2020.

”Bästa förklarande text”

Skolvärlden når fler läsare än någonsin. Jämfört med förra året har magasinet ökat i räckvidd med hela 13 procent och når nu 138 000 läsare.
– Att vi ökar i rekordfart är fantastiskt, säger Jonas Fond, Skolvärldens chefredaktör.

Kantar Sifo mäter kontinuerligt svenska mediers räckvidd och när de senaste uppgifterna presenterades på fredagen stod Skolvärlden för en av de större ökningarna bland svenska tidskrifter.

Mätningen genomfördes under perioden 1 maj till 31 augusti och jämfört med samma period 2020 nådde Skolvärlden 16 000 fler läsare. Det är en ökning med 13 procent.

Redan i samband med förra mätningen visade Skolvärlden på ett rekordresultat. Då nåddes 137 000 läsare, vilket var den högsta räckvidden på tolv år.

– Det är otroligt spännande att se att den ökningen inte var en engångsföreteelse utan att vi kan fortsätta att ligga på den nivån. Det visar att vi ar ett förtroende bland våra läsare vilket jag är ödmjukt tacksam för, säger Jonas Fond.

Spridningen av Skolvärlden är betydligt större än upplagan som ligger på 95 200 exemplar. Magasinet når alltså närmare 43 000 fler läsare än som får tidningen till sig.

Skolvärlden har den senaste veckan uppmärksammats genom att kamma hem hela tre nomineringar till Fackförbundspressens journalistpris i kategorierna ”Bästa avslöjande”, bästa förklarande text” och ”Bästa fotografi”.

Prenumerera eller annonsera

– Vi är en liten redaktion i jämförelse med andra fackförbundsmedier och att vi är nominerade i tre av åtta klasser är ett kvitto på att vårt journalistiska arbete bär en stämpel av kvalitet, om jag får vara lite skrytsam. Jag är otroligt stolt över redaktionens arbete, förklarar Jonas Fond.

”Det sporrar oss att bli ännu bättre”

Att Skolvärlden är en viktig aktör inom utbildningsområdet och kan påverka makthavare och fortsätta granska huvudmän på en arena som växer sig större år för år, är inte minst viktigt för medlemmarna i Lärarnas Riksförbund.

– Vi är på lärarnas och syvarnas sida och vi ska fortsätta arbeta för att de ska ha den bästa nyhetsbevakningen via Skolvärlden. De här siffrorna och nomineringarna sporrar oss att bli ännu bättre, säger Jonas Fond.

Skolvärlden lanserade i mars den nya webben, med ny modern design, tydligare upplägg och bland annat enklare sökfunktion. Det har förbättrat läsupplevelsen och antalet besökare har ökat även där.

– Samtidigt fortsätter Skolvärlden att ”bygga ut” det digitala personalrummet för lärare och syvare på sociala medier. Antalet följare och interaktioner växer på Facebook, Instagram och Twitter vilket gör att fler får ta del av vårt innehåll i takt med att många delar våra artiklar, förklarar Jonas Fond.

Kommentera