afrika
Läromedel

Läromedel ger ny kunskap om Afrika

Nu finns ett nytt skolmaterial om Afrika, med reportage, texter, kartor, grafik och instuderingsfrågor.
– Det här läromedlet syftar till att bredda bilden av Afrika. Det är en kontinent som består av 55 länder, säger Steven Dahl, gymnasielärare i samhällskunskap, som varit med och skrivit lärarhandledningen i boken.

 

Läromedlet ”Det Nya Afrika” bygger på en bok med samma namn som journalisten Erika Bjerström skrev 2013. Det riktar sig till gymnasieelever och syftet är först och främst att skapa en ny kunskap och bild av Afrika.

– Tyvärr är det många av oss som har en ganska förlegad och gammal syn på Afrika som bygger på fördomar om att Afrika är fattigt och ekonomin dålig. Nu vill vi skapa ett intresse och en nyfikenhet för denna kontinent, säger Steven Dahl.

I dag rymmer den afrikanska kontinenten en av världens snabbaste växande ekonomier och man är på god väg att bekämpa landets fattigdom.

– Skolan har uppdraget att öppna ögonen för fördomar och utmana gamla synsättet. Det här läromedlet är ett sätt att göra det på.

Materialet består av tio kapitel med reportage ur Sveriges Televisions serie ”Det Nya Afrika”, som även det gjordes av journalisten Erika Bjerström. Materialet är gratis och kan hämtas hem från Swedfunds webbplats. Det innehåller texter, kartor och grafik samt instuderingsfrågor.

– Det här är en chans för lärare att få använda ett nytt och bra material helt gratis. Lärarna kan blanda grafik, videoklipp och texter. Det är bara att plocka det som passar, fortsätter Steven Dahl.  

Hans förhoppning är att blir ett bra komplement till de traditionella skolböckerna.

– De traditionella läroböckerna har en eftersläpning och är mer mekaniska. Vårt nya digitala material kan visa mer och kombinera grafik, kartor och video på ett roligt och effektivt sätt. Det bästa är nog att kombinera dem, säger han.

Målet med undervisningen är att eleverna ska få med sig kunskaper om demokrati, mänskliga rättigheter och frågor kring makt. Det kritiska tänkandet ska genomsyra hela upplägget i undervisningen. Läromedlet har finansierats av den statliga utvecklingsfinansiären Swedfund. 

– Jag har använt det en tid och eleverna uppskattar att jobba med det. Min förhoppning är att läromedlet ska bidra till att visa att Afrika är så mycket mer i dag och att eleverna börjar ställa egna frågor om utvecklingen i Afrika, säger Steven Dahl.

Här kan du ladda hem ”Det nya Afrika”.

Kommentera