lararavtal_2018

Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas Riksförbund skriver under det nya läraravtalet tillsammans med Ulf Olsson, ordförande i SKL:s förhandlingsdelegation, och Johanna Jaara Åstrand, ordförande för Lärarförbundet.

| Foto: Jonas Fond
Läraravtalet

Nytt läraravtal klart: ”Nu är det upp till bevis”

Efter förhandlingar som dragit ut på tiden flera månader har SKL och facken nu skrivit på ett nytt avtal för lärare och studie- och yrkesvägledare.
– Avtalet ger goda möjligheter för kommunerna att ta tag i arbetsmiljön. Nu är det upp till bevis, säger LR:s ordförande Åsa Fahlén.

Avtalet i korthet
  • Avtalet innehåller tre löneöversyner: 1 april 2018, 1 april 2019 och 1 april 2020. Löneöversynen för 2018 kan nu genomföras och slutföras. När löneöversynerna är klara ska ny lön betalas ut med full retroaktivitet per den 1 april 2018.

  • Löneavtalet anger ingen procentsats för utfallet vare sig för kollektivet eller individen. 

  • Arbetsgivarens ansvar för att arbeta strategiskt med lönestrukturen betonas och erfarenhet hos yrkesskickliga lärare ska värderas.

  • Varje skola åläggs att förstärka sitt arbete med arbetstid, arbetsbelastning och organisation för att säkra kompetensförsörjningen av lärare. Detta arbete ska följas upp både lokalt och centralt. 

  • Avtalet gäller till 31 mars 2021.

Partsgemensamma arbeten innebär att lärarfacken och arbetsgivare tillsammans ska arbeta vidare med dessa frågor under avtalsperioden:

  • Genomlysning av avtalets villkor ur arbetsmiljöhänseende: Parterna avser att gemensamt samla in och analysera lokala erfarenheter och arbetsmiljöeffekter av avtalets villkor.
  • Förebygga ohälsa: Centrala parter ska gemensamt inspirera och stödja lokala parter i deras arbete med att förebygga arbetsrelaterad ohälsa och därmed minska sjuktalen.
  • Stödmaterial för dialog om arbetsbelastning och arbetstider: I strävan efter en god arbetsmiljö och en verksamhetsanpassad arbetstidsförläggning och rätt använd kompetens inom skola och förskola, kommer centrala parter att utveckla ett gemensamt underlag för dialogen om arbetsbelastning och arbetstider. 
  • Förtydliganden angående lovskola: Parterna ska göra en gemensam insamling och analys av lokala erfarenheter och tillämpning i syfte att enas om en långsiktig lösning som inbegriper lovskolan.
  • Stöd till lokalt arbete för strategisk kompetensförsörjning: Centrala parter ska tillhandahålla relevanta verktyg och material avseende viktiga områden kopplade till lokala arbetsgivares och fackliga företrädares arbete med strategisk kompetensförsörjning.
  • Stödmaterial om lön och lönestruktur: Centrala parter ska uppdatera redan framtaget stödmaterial för det lokala arbetet med lön och lönestruktur.
  • Förtroendeskapande arbete: Centrala parter ska bidra till ett långsiktigt förtroendeskapande arbete och tydliggör därför ett antal gemensamma ställningstaganden i avtalet.

Lönestrukturer och arbetsmiljö är två fokusområden i det nya treåriga avtal mellan lärarfacken och Sveriges kommuner och landsting (SKL) som presenterades på torsdagskvällen.

– Det här är ett centralt avtal, men det innehåller tydliga skrivningar om att kommunerna ska ta tag i arbetsmiljöarbetet lokalt, på varje arbetsplats, för varje medlem. Det som är fiffigt är att det finns ett krav på kontinuerlig uppföljning av det arbetet, både lokalt och centralt. Och i slutet på avtalsperioden gör fack och arbetsgivare en gemensam analys – hur har det gått? Menar man allvar från SKL:s sida att man vill göra någonting åt det här så är det upp till bevis nu. Det här avtalet ger goda möjligheter, säger Åsa Fahlén, ordförande Lärarnas Riksförbund (LR).

Ulf Olsson, ordförande för SKL:s förhandlingsdelegation bekräftar den bilden.

– Vi kommer jobba tillsammans med lärarfacken i varje enskild kommun, säger han.

Sätter det här avtalet större press på kommunerna?

– Ja, så är det. Sen tror jag ändå att de flesta kommuner välkomnar det här arbetet, vi har ju lärarbrist i de flesta kommuner och vi måste få fler som vill bli lärare, säger Ulf Olsson.

Avtalet är likt det tidigare sifferlöst när det kommer till löner, och parterna fortsätter att jobba med individuell lönesättning och lönedifferentiering lokalt. Däremot finns det tydligare skrivningar vad gäller lönestrukturen.

– Lönestrukturen ska både locka nya till yrket och se till att man vill vara kvar över tid. Det är klart att i takt med att jag blir mer erfaren ska jag också ha en högre lön. Nu står det i avtalet att man ska ha en positiv livslöneutveckling. Det är jätteviktigt – idag har man ju tyvärr en negativ livslöneutveckling på alla typer av lärarutbildningar, säger Åsa Fahlén.

Avtalet kommer till stånd ett halvår efter utsatt tid och efter att medlarna Aida Hadzialic och Kurt Eriksson kallats in.

– Det känns fantastiskt bra att avtalet äntligen är klart, säger Aida Hadzialic till Skolvärlden på torsdagskvällen.

Dröjsmålet beror på de turordningsregler vid arbetsbrist som SKL ville införa, men som de har fått ge upp efter massivt fackligt motstånd.

– Det har tydligt visat sig att SKL inte hade förstått vad de här turordningsreglerna skulle betyda. Och vi har hårdnackat sagt att ”den här frågan går inte att ändra på”.

SKL hoppas dock fortfarande kunna implementera sina turordningsregler även för lärare, när det nya avtalet löper ut om tre år.

–  Ja det är klart. Det är ingen hemlighet att vi gärna hade sett att lärarna kom med i det systemet, säger Ulf Olsson.

Åsa Fahlén är sammantaget ganska ljummen i sitt omdöme om avtalet.

– Man gör inte vågen över det här avtalet, så är det inte. Men det innehåller tillräckligt många bra delar för att jag tror att det kan göra skillnad.

Vad hade ni kunnat göra mer?

– Det kanske är kaxigt att säga det, men jag känner inte att vi skulle kunna göra mer. Det har gjort ett enormt arbete från vår sida för att baxa det hit. Men det är klart att om vi hade fått skriva alla texter själva så hade det sett annorlunda ut. Det är ju ett medlarbud. Men vi fick med många av de saker vi ville, säger hon.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm