bosse_trafikljus
Kommentar

”Obligatorium löser inte problemen”

LRs ordförande Bo Jansson är försiktigt positiv till beskedet från S och MP.
– Det är bra att pengar till lärarlöner finns med i uppgörelsen, men jag är inte beredd att jubla ännu. Vi får se hur de levererar i slutändan, säger han till Skolvärlden.
Idén med obligatorisk gymnasieskola menar han är en förenkling.

När S och MP presenterade sin första överenskommelse för skolpolitiken bjöd de inte på några överraskningar. Obligatorisk förskoleklass och obligatoriskt gymnasium, mindre klasser och högre lärarlöner är reformer som framträdde tydligt i valrörelsen.

– Det som LR har kämpat för länge, och fört många samtal med både S och MP med, är de höjda lärarlönerna. Det är förutsättningarna för att allt det andra ska kunna genomföras. Nu får vi se vad det blir av det i verkligheten, säger Bo Jansson.

Han ser en hel del frågetecken kring förslaget med den obligatoriska gymnasieskolan.

– Jag tror att det är för enkelt att säga ”det här är lösningen”. Alla vet att arbetsgivarna förväntar sig mer än en grundskoleutbildning, men frågan är om det här är rätt åtgärd. De verkliga problemen, som den låga behörigheten till gymnasiet och de många avhoppen, finns kvar. Och det är de vi ska ta tag i. Vi får inte försätta oss i en situation där avhoppen istället ökar.

Det finns också en osäkerhet om reformen överhuvudtaget kommer att kunna genomföras.

– Satsningar på lärarlöner tar jag för givet att de får igenom i riksdagen, men frågan om obligatoriskt gymnasium var det bara S som drev i valrörelsen, och nu har de fått med sig MP. Om de trots allt får igenom den är frågan hur det hela ska fungera. Risken är att det bara blir ett sätt att skjuta problem som uppstår i grundskolan framåt.

Kommentera