jag_ar_larare_odd_0

Odd Borg undervisar i NO och teknik på Ankarskolan i Varberg. Foto: Josefine Bergqvist

Odd: Därför är jag lärare

Läraryrket är fantastiskt på många sätt, med utmaningar och glädjeämnen.
Odd Borg undervisar i NO och teknik på Ankarskolan i Varberg. Här berättar Odd varför han är lärare – och vad han skulle vilja förändra.

  • Därför är jag lärare

– Mitt stora intresse är naturvetenskap och teknik. Jag får arbeta med att väcka elevernas intresse för mina ämnen och lär mig samtidigt nya saker själv. En skoldag innehåller så mycket, det händer saker hela tiden, många intressanta möten. Man utvecklas som människa.

  • Bästa stunden i veckan

– Den bästa stunden i veckan är när jag laborerar eller arbetar praktiskt med eleverna. Det är det som gör de naturvetenskapliga ämnena och teknik så roligt att undervisa i, en kombination av teori och praktiskt arbete. Eleverna är alltid förväntansfulla när de kommer in i salen när det är laboration. Det blir en skön stämning i rummet.

  • Det här skulle jag vilja förändra

– Jag vill ha mer ämnesfortbildning utanför skolan. Det är särskilt viktigt för lärare som arbetar på skolor med få ämneskollegor. Att få träffa andra lärare och arbeta praktiskt och utbyta erfarenheter är både trevligt och nyttigt.

– Jag är mycket orolig för lärarbristen som i höst slagit till med kraft. Arbetsbördan har ökat för de lärare som är kvar när kollegorna slutar. Arbetsgivarna måste se till att behålla sin personal och det gör de med god arbetsmiljö och bra löner. De behöriga lärarna kan välja och vraka bland jobben nu.

– Jag vill ha ett annat löne- och karriärsystem som bygger mer på utbildning, erfarenhet och vilka ansvarsområden man har. Möjligen en liten individuell del på toppen. Återinför USK:en.

Kommentera