niwhede
Lärarbrist

Olagligt förslag om obehöriga lärare dras tillbaka

Malmö stads omstridda förslag om obehöriga skolpedagoger kan dras tillbaka.
– Mycket tyder på det. Det skulle vara förödande för skolans resultat om detta gick igenom, säger Catharina Niwhede, distriktsordförande för Lärarnas Riksförbund i Malmö stad.

I Malmö vill grundskoleförvaltningen anställa lärare utan legitimation, så kallade grundskolepedagoger, för att lösa lärarbristen. Skolvärlden har tidigare skrivit om att förslaget har kritiserats kraftigt.

– Utbildade lärare är en framgångsfaktor för elevernas resultat. Att då ha ambitionen att inte söka legitimerade lärare till sina skolor är beklagligt, då nöjer man sig med det sämre. Man kan skylla på att vi har en stor lärarbrist, men då får man göra villkoren mer attraktiva för legitimerade lärare, sa Sara Svanlund andra vice förbundsordförande på Lärarnas Riksförbund, till Skolvärlden.

Lösningen på lärarbristen i Malmö kan nämligen vara ett lagbrott. Enligt skollagen är det inte tillåtet att fastanställa obehöriga på lärartjänster, och Skolverket har tidigare meddelat att man ska titta på grundskolepedagogernas uppdrag för att se om Malmö bryter mot lagen.

Men nu kommer det uppgifter om att förslaget med grundskolepedagoger kan dras tillbaka helt, rapporterar nyhetsbyrån TT.

Enligt grundskolenämndens ordförande Anders Rubin (S) skulle frågan tagits upp på det senaste mötet men sköts upp.

– Orsaken är att vi vill prata med facken. Vi måste också fundera på vem som ska driva frågan eftersom lärarbristen är ett nationellt problem, säger Anders Rubin till TT.

Catharina Niwhede, distriktsordförande för Lärarnas Riksförbund i Malmö stad, säger att hon har fått många tecken, från flera politiker i Malmö, på att förslaget kommer att dras tillbaka.

– Jag tror att det kommer att bli så, mycket tyder på det, säger Catharina Niwhede och fortsätter:

– Det skulle vara förödande för skolans resultat om detta gick igenom. Nu har vi fått en lärarlegitimation och då ska vi inte förstöra den genom att tillsvidareanställa folk som inte har någon utbildning. Behöriga och legitimerade lärare är nycken till bättre resultat, har man inte det får man lösa det på ett annat sätt. 

Kommentera