presenter

Presentregn eller enstaka symboliska gåvor vid avslutningen?

Mutor

”Omöjligt smörja lärare”

Diskussionen om mutor går i skolavslutningstider medan elever delar ut glasskålar och delikatesskorgar till sina lärare.
– Det behöver inte vara olagligt för att vara olämpligt, säger Natali Phalén, generalsekreterare på Institutet mot mutor.

Medan syrenerna blommar tackar vattenkammade ettagluttare och vitklädda studenter sina lärare för året som gått. Samtidigt vänder sig kommuner och fristående skolor till Institutet mot mutor för att få vägledning i vad som är lagligt och lämpligt. Men det finns inga skarpa gränser för vad som kan vara en muta.

– Men lärare har myndighetsmakt eftersom de sätter betyg. Det får inte förekomma misstanke om favorisering i fråga om betyg eller hur eleven blir behandlad, säger Natali Phalén.

Hon är generalsekreterare för Institutet mot mutor, en ideell organisation som stöttar näringsliv och kommuner i sådana frågor.

Lärarna som Skolvärlden har pratat med håller inte med.

Christian Jensen
Christian Jensen

– Att smörja lärarna så att man får bra betyg, det är inte möjligt. Betygen är redan satta, säger Christian Jensen, slöjdlärare vid Stenhamreskolan i Ljusdal.

Han har inte hört någon diskussion om mutor på sin arbetsplats.

Natali Phalén berättar att det förekommit att lärare fått en träningsoverall och träningsskor, eller en flaska whiskey. Hon menar att sådana gåvor från enskilda elever definitivt passerar gränsen för det lämpliga.

– Jag tycker inte det känns lämpligt att ge eller ta emot alkohol alls, eleverna har inte med att göra om jag dricker eller inte. Det är samma sak som att jag inte är kompis med dem på Facebook. Det finns gränser i lärarrollen, säger Christian Jensen.

Annette Sundqvist
Annette Sundqvist

Annette Sundqvist är gymnasielärare i svenska och historia vid Platengymnasiet i Motala:

– Oftast är det blommor eller lite ostar. Det är inga dyra saker man får och jag har aldrig reflekterat över det. Det är kul det är ju en uppskattning men jag skulle inte bli förtvivlad om jag ingen fick, säger hon.

Bland det finaste som Karina Wesslén fått är en porslinsmugg som eleven målat själv.

– Den eleven glömmer jag aldrig, säger hon.

Karina är lärare på Internationella Engelska skolan i Liljeholmen, Stockholm, och har aldrig erbjudits några dyrbarare gåvor. Inte kollegorna heller, vad hon vet. Skolan har heller inte informerat om någon särskild policy.

Karina Wisslén
Karina Wisslén

– Men vi springer ju inte runt och visar varandra vad vi får, säger Karina Wesslén.

Institutet mot mutor har inga fasta beloppsgränser, vad som är en muta beror på flera olika faktorer.

– Skolor och kommuner sätter ofta maxsumman på cirka 300 kronor. Men då ska det vara från hela gruppen, säger Natali Phalén.

 

Kommentera