klassrum_tomt_4
Coronaviruset

Oro för coronavirus – flera skolor uppmanar elever att stanna hemma

Flera skolor i Stockholm har beslutat att elever som befunnit sig i områden där corona sprids under sportlovet ska stanna hemma under måndagen.
– Vi har gjort det här för att få tid att ta reda på information och uppdatera oss för att lugna de föräldrar som är oroliga, säger Agneta Bodin-Söderström, rektor på kommunala Lugnets skola.

Folkhälsomyndigheten och Skolverket ser ingen anledning till att elever och personal som har varit i riskområden, men är symtomfria, ska stanna hemma från skolan. Något som Skolvärlden rapporterade om i slutet av förra veckan. Att hålla friska barn hemma innebar ogiltig frånvaro, menade man. 

Myndigheternas beslut har kritiserats och i helgen svängde man något – i råden står nu att ”det är huvudmannen, det vill säga kommunen för kommunala skolor, som har arbetsgivaransvar- och arbetsmiljöansvar för skolorna”. Det betyder alltså att det nu är upp till varje skola hur man vill göra.

Samtidigt vidhåller Folkhälsomyndigheten att det inte är en effektiv åtgärd att stänga av friska skolbarn, även om de vistats i riskområden. Bland annat hänvisar man till en rapport från Världshälsoorganisationen WHO. ”Inget av de utbrott vi hittills har sett av coronavirus har koppling till skolor eller barn”, skriver myndigheten på sin hemsida.

I dag återvänder många elever och lärare efter sportlovet, bland annat i Stockholm. På sin hemsida skriver Stockholms stad att man följer händelseutvecklingen och att ”i dagsläget finns ingen påverkan på stadens verksamheter”. 

Flera skolor i Stockholm har dock valt att uppmana elever och personal som har varit i riskområden att stanna hemma. Bland annat den kommunala grundskolan Lugnets skola i Hammarby sjöstad, som i ett sms under söndagen meddelade föräldrar och skolpersonal att de som vistats i Kina, Iran, Sydkorea eller norra Italien ska vara hemma under måndagen.

Bakgrunden till beslutet är bristande information från kommunens håll och oroliga föräldrar, säger skolans rektor Agneta Bodin-Söderström. Enligt henne handlar det om sex, sju elever som har fått stanna hemma.

– Jag tycker att den information som funnits inte varit tillräckligt uppdaterad, eftersom det har varit sportlov och helg, säger hon till Skolvärlden.

Är det många som har hört av sig?

– Ja, det är ganska många, och de har varit oroliga. Alla har varit väldigt positiva till det här beslutet.

Var det här ett lätt beslut att ta?

– Nej, det är klart att det inte är lätt. Det kan ju ställa till det, att jag tar ett beslut och sen gör andra skolor på ett annat sätt. Så har det ju blivit nu. Men vi har gjort det här för en dag för att lugna de föräldrar som är oroliga.

Även stiftelsen Viktor Rydbergs skolor uppmanar elever som varit i riskområden att stanna hemma under veckan. Eleverna förväntas följa undervisningen hemifrån. På Lidingö håller Stillerska filmgymnasiet stängt hela veckan för samtliga elever, som istället får distansundervisning, rapporterar SVT Stockholm. Elever och personal på Academedias friskolor uppmanas kontakta skolan om de befunnit sig i ett riskområde.

På måndagseftermiddagen meddelade Lugnets skola att man från och med tisdag kommer att följa Stockholm stads uppdaterade riktlinjer. Det innebär att undervisningen fortsätter som vanligt och att barn som är friska ska gå till skolan. Om en vårdnadshavare vill hålla sitt barn hemma så ska hen ansöka om ledighet enligt skolans rutiner.

Kommentera