ickegodkant_2

Sofia Lundström, lärare och en av initiativtagarna till Facebook-gruppen #ickegodkänt. Fotograf: Andreas Andersson

#ickegodkänt

”Övergrepp i skolan är vanligare än många tror”

Över 15 000 lärare och annan skolpersonal deltar i uppropet #ickegodkänt. Deras berättelser handlar om sexuella trakasserier och övergrepp i skolans värld.
– Nu får det vara nog, det måste upp till ytan, säger Sofia Lundström, lärare och en av initiativtagarna till #ickegodkänt.

Är du drabbad?

Är du som LR-medlem en av de metoo-drabbade? Sexuella trakasserier är aldrig okej och Lärarnas Riksförbund står upp bakom uppropen #ickegodkänt och #inteförhandlingsbart.

I materialet ”Skydd mot diskriminering och trakasserier” finns vägledning för medlemmar och ombud till stöd om det oacceptabla inträffar.

Ordförande Åsa Fahlén och vice ordförande Sara Svanlund tar emot anmälningar på mejladressen inteforhandlingsbart@lr.se .

Kampanjen #MeToo fortsätter att svepa över Sverige. Uppropen, manifestationerna och protesterna mot sexuella övergrepp och trakasserier fortsätter att samlas in och ta plats i riksmedia.

Tidigare har Skolvärlden skrivit om elever som protesterat i uppropet #tystiklassen, Metoo i undervisningen, machokulturen i skolan och det fackliga uppropet #InteFörhandlingsbart.

För ett år sedan svarade 16 procent i Skolvärldens undersökning bland lärarstudenter att de hade fått utstå våld, hot och sexuella trakasserier ute på sin praktik och var femte funderade på att hoppa utbildningen.

Nu har över 15 000 lärare och annan skolpersonal gått med i den slutna Facebookgruppen #ickegodkänt som protesterar mot sexuella trakasserier i skolans och förskolans värld.

På mindre än en arbetsvecka har gruppen som är avsedd för kvinnor och ickebinära fått in mängder med medlemmar, 3 853 underskrifter och över 250 lärarberättelser om sexism och övergrepp inom läraryrket.

Det är uppenbart att det sker ofta i skolan.

Sofia Lundström arbetar som lärare och är en av administratörerna i Facebook-gruppen #ickegodkänt.

– Jag engagerar mig för att jag tycker att det är en jättestor fråga. Många uppfattar skolans värld för lärare och skolpersonal som en ganska skyddad värld, i och med att den är kvinnodominerad. Men det är uppenbart att det sker ofta i skolan. Det är betydligt vanligare än vad många tror, säger hon.

Sofia Lundström har länge varit engagerad i jämställdhetsfrågor och brinner för att förbättra lärarnas arbetsmiljö, och så fort hon fick höra talas om gruppen så kände hon att det var viktigt att engagera sig.

– Nu får det vara nog, det måste upp till ytan. Det är väldigt många i gruppen som förfasas över att det ser ut så här i svensk skola. Men man är väldigt peppande och stöttar varandra. När man läser de andra berättelserna så stannar man upp och tänker: ”Just det, det där har faktiskt jag också varit med om.” – alltså, man är inte ensam. Många av de här sakerna är så normaliserade att man knappt reflekterar över det, säger Sofia Lundström.

Ibland sker det till och med i sammanhang där elever ser det.

Kan du ge några exempel på det som delas i gruppen?

– Det är verkligen allt möjligt. Allt ifrån kollegor som trycker sig ovälkommet och ”sensuellt” mot kvinnor i kopieringsrummet, och män som tagit kvinnliga kollegor på brösten – ibland sker det till och med i sammanhang där elever ser det. Mycket sker under personalfester och konferenser, där alkohol är inblandat.

Är det även vanligt att elever trakasserar?

– Det är också vanligt. Där finns det massor av berättelser från vardagen där elever kallar lärare för horor och könsord, men att de också följer upp det med ett obehagligt konfrontativt beteende på olika sätt. Det sker tyvärr alldeles för ofta.

Hur ska frågan tas vidare?

– På ett lokalt plan måste skolledningen agera hårdare och visa att det inte är okej med sexuella trakasserier och tar det på allvar. Vi vill få upp den här diskussionen på alla olika nivåer och att det ska leda till konkreta åtgärder. Inte att alla skolor ska ha ytterligare en policy utan det är konkreta saker som behövs. På politikernivå måste det avsättas mer resurser. Synliggör vi det inte så kommer vi aldrig att få någon förändring. 

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm