blyertspenna_och_suddigum_skriva
Debatt

Pennor och sudd ska vara gratis i skolan

Debatt Föräldrar uppmanas köpa pennor och limstift till barnen i en skola där ägaren samtidigt tar ut flera miljoner i vinst. Det är inte bara fel – det är ett tydligt brott mot den svenska skollagen. Och det visar med all önskvärd tydlighet att vinstjakt inte hör hemma i den svenska skolan, skriver Freddy Grip (V), skolpolitisk talesperson för Vänsterpartiet i Stockholm.

Föräldrar på en friskola i Stockholm har reagerat starkt på att skolan skickat hem följande meddelande: ”Påminnelse från oss! Hjälp ert barn med att fylla på pennor, sudd, sax och limstift i sina pennskrin. Många barn har för korta blyertspennor eller inga blyertspennor alls. Titta igenom ert barns pennskrin så vet ni om det behöver kompletteras.”

Föräldrarnas reaktion är helt naturlig då detta klart bryter mot skollagen som säger att skolan ska vara avgiftsfri. Eleverna i förskolan har dessutom uppmanats att ha med sig egen matsäck. Det är helt oacceptabelt att en skola gör på det här sättet. Det ska inte kosta pengar att gå i skolan, punkt slut.

Vad är då anledningen till dessa uppmaningar från friskolan i Stockholm? Enligt rektorn som också själv äger skolan så är det för att ”eleverna ska lära sig ta ansvar” och att ”det är svårt att göra en matsäck som alla tycker om”. Det kanske kan låta behjärtansvärt men en djupare granskning vittnar om andra intressen.

Skolan startades 2009 av nuvarande rektor och förra året gick skolan fem miljoner i överskott och tre miljoner delades ut i vinst till rektorn. Det är helt sjukt att eleverna behöver ta med egna pennor och sudd samtidigt som rektorn tar ut tre miljoner i vinst trots vår tydliga skollag. Detta visar med all önskvärd tydlighet att vinstintresset är ett aktuellt problem i svensk skola som måste stoppas.

Visst handlar pennor, sudd och matsäck inte om några enskilt stora pengasummor men för familjer som har svårt att få det att gå ihop ekonomiskt kan varje extra utgift vara svår att klara. Sammanlagt under ett barns hela skolgång blir alla pennor, sudd och alla matsäckar en betydande kostnad för alla föräldrar. Den summan för varje barn i hela skolan blir också utan tvekan en stor besparing för skolan, en besparing som i det här fallet går rakt ner i rektorns fickor.

Det är svårt att hitta ett tydligare exempel på problemet med vinstintresse i skolan. Att skattemedel som ska gå till skolan försvinner iväg till vinster för ägarna är oacceptabelt. Att öka vinster genom att lägga över kostnader på föräldrarna är än värre.

Skolan är bland det viktigaste vi har i samhället och därför får vi inte låta vinstintresset ta över. Alla barn ska kunna gå till skolan trygga i att de får allt de behöver för att klara skoldagen.

Freddy Grip (V), skolpolitisk talesperson för Vänsterpartiet i Stockholm

Kommentera