kaj

Pensionerade läraren Kaj Svensson och två vänner hjälper elever med läxhjälp – och hoppas i förlängningen att avlasta lärare.

| Foto: Magnus Glans/privat
Efter pensionering

Pensionerade läraren Kaj ger läxhjälp via nätet

Distansstudier är i många fall kämpigt för såväl lärare som elever. Nyligen pensionerade läraren Kaj Svensson såg ett behov, men också en lösning. Tillsammans med två vänner erbjuder han nu gratis läxhjälp via nätet.

Fram till för ungefär ett år sedan var Kaj Svensson matte- och NO-lärare för högstadieelever på Ängås skola i Svanesund. Numera är han pensionär, förutom på tisdagar mellan klockan 15 och 17. Då håller han tillsammans med vännerna Johnny Johansson, pensionerad spåklärare, och Erik Ulvås, som hjälpt Chalmersstudenter med matten, gratis läxhjälp via digitala plattformen Meet, som tidningen GT var först att rapportera om.

– Vi har precis kommit i gång och det har varit lite tunt med uppslutningen hittills. Vi har nog varit lite dåliga på att marknadsföra oss, men nu har vi varit och presenterat idén för eleverna på skolan där jag jobbade, säger Kaj Svensson till Skolvärlden.

Kaj Svensson har sedan tidigare erfarenhet av att hjälpa före detta elever som gått ur grundskolan och som hört av sig när de fått problem med gymnasiematten. Och från början var tanken främst att hjälpa just gymnasieelever. 

– Kanske kan det bli en kombination så småningom. Nu har vi varit ute i högstadiet, men jag hoppas även att de lite äldre ska hitta till oss, säger han.

Jag hoppas ge avlastning
till lärarna.

Ett av problemen han ser med distansstudier är att det har blivit svårare för eleverna att hålla kontakt med lärarna. Inte minst eftersom lärarna nu har så många elever som ska hanteras digitalt, en och en.

– Jag hoppas kunna bli ännu en som de kan vända sig till, samtidigt som jag ger avlastning till lärarna, säger Kaj Svensson som håller kontakt med sina gamla kollegor för att samköra läxhjälpen med den aktuella studieplanen.

Eleverna som drabbas hårdast tror han är desamma som också är utsatta i den fysiska undervisningen. Men det har även blivit problem för den grupp som har svårt att disciplinera sig.

– Tyvärr är det inte alltid de som behöver mest hjälp som tar kontakt med läxhjälp. Alla är välkomna så klart, men jag kommer också be lärarna att försöka nå ut till de elever som behöver hjälpen mest så att de söker kontakt, säger han.

Idén till läxhjälpen fick Kaj Svensson under ett möte med Föreningen Svanesund som aktivt jobbar för att hitta sätt att binda samman generationerna på den bohuslänska orten. När han funderade på vad han själv kunde bidra med ”var steget inte stort”, som han säger. Och inte ansträngande heller.

– Det är bara två timmar i veckan och jag slipper det jobbiga för- och efterarbetet. Jag kan bara ägna mig åt elevkontakten. Det är jättekul att sitta och prata med dem och att höra hur de tänker om skola och utbildning. Det ger mycket. Och jag gillar ju att lära ut och innehållet i mina ämnen.

Och nu fattas just bara eleverna. Från och med i tisdags sitter Kaj Svensson och hans två vänner uppkopplade en gång i veckan, redo att lära ut allt de kan om matte, svenska och engelska, om fotosyntes och om ämnesomsättning. Men de hjälper också till med mer allmänna frågor och om någon behöver hjälp att strukturera sitt hemarbete.

– Jag tror inte vårt initiativ är unikt på något sätt, men jag är glad att det uppmärksammas, för jag hoppas att det kan leda till att fler gör något liknande, säger Kaj Svensson.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm