pengar
Fackligt

Policy förhindrar lönehöjning

Det är långt ifrån självklart att lärare som byter arbetsplats inom en och samma kommun kan räkna med löneförhöjning.
Flera kommuner har policyer som sätter käppar i hjulet.

Lönesättning, intern rekrytering, Stockholms stad

”Vid intern rekrytering gäller som huvudprincip att den lön som den anställde haft på den avlämnande enheten gäller även vid den nya placeringen i det fall uppdragets komplexitet, svårighetsgrad och utmaningar är desamma. Den anställde omfattas av kommande löneöversyn på den nya enheten.

Är komplexiteten, svårighetsgraden eller utmaningarna i uppdraget större på den nya enheten kan det vara aktuellt att se över lönen i samband med övergången.

I det fall det allmänna löneläget på den mottagande enheten är högre än löneläget på den avlämnande enheten kan det på samma sätt vara aktuellt att se över lönen på den nya enheten.”

När en lärare i Sollefteå skulle byta tjänst från högstadiet till gymnasiet gick löneförhandlingen inte riktig som hon tänkt sig. Hon fick inte den lön hon ville ha med hänvisning till att man ”av tradition” inte kan få upp lönen med mer än 500 kronor om man byter arbete inom kommunen.

– Skolorna ska inte konkurrera med varandra inom kommunen om lön, då har vi en orimlig situation, kommenterade verksamhetschef Anders Åkerman saken till Allenhanda.

Enligt Göran Björling, ombudsman på Lärarnas Riksförbund, är detta inte ovanligt.

– När man byter läraranställning inom samma arbetsgivare, det kan gälla även friskolekoncerner, så har det under lång tid inte alls varit ovanligt att man har restriktioner kring vilka lönehöjningar läraren kan förhandla sig fram till.

Är det okej att huvudmännen gör så?

– Från facket sida tycker vi inte det. När man byter arbetsuppgifter ska man ha en möjlighet att prata ny lön. Det är i och för sig inget som hindrar att lärarna har ett lönesamtal när de byter jobb men effekten av samtalen blir förstås begränsad om arbetsgivaren internt har satt ett tak för vad man kan förhandla sig fram till, säger Göran Björling.

Han berättar att han också fått signaler om att det tidigare förekommit att även grannkommuner kommit överens om att inte konkurrera för hårt kring lönen.

– Jag vet inte hur det ser ut idag, men med tanke på lärarbristen så är nog marknadskrafterna så pass starka att när det gäller byte mellan olika huvudmän så går det att förhandla fram större löneökningar.

Det finns ingen lagstiftning i Sverige som reglerar detta utan den svenska modellen går ut på att det är arbetsmarknadens parter som ska hantera lönefrågor, säger Göran Björling.

– Politiken ska inte lägga sig i, inte heller lagstiftaren. Det är helt upp till parterna att komma överens.

En av de kommuner som har en policy kring lön är Stockholm. ”Vid intern rekrytering gäller som huvudprincip att den lön som den anställde haft på den avlämnande enheten gäller även vid den nya placeringen i det fall uppdragets komplexitet, svårighetsgrad och utmaningar är desamma.”

 – Utbildningsförvaltningen har försökt styra så att man bara ska kunna förhandla om sin lön om man byter till en grundskola där det finns ett rekryteringsbehov och där det behövs behöriga lärare. I praktiken skolor i ytterstaden, säger Ragnar Sjölander distriktsordförande för LR Stockholm.

Byter man från en innerstadsskola till en annan då har man försökt begränsa lönehöjningar, säger han.

– Vi tycker att lika väl som när man byter arbetsgivare så ska man, om man byter anställning inom samma arbetsgivare, förstås få förhandla upp lönen. Finns det en vakant tjänst så finns det ju ett behov. Oavsett om det gäller Akalla eller på Södermalmsskolan.

Förvaltningen tycker att det i stort sätt bara är vid löneöversynerna som lönerna ska ändras, säger Ragnar Sjölander. LR Stockholm anser däremot att ny lön ska kunna sättas såväl vid byte av skola eller befattning som vid övergång från visstid till tillsvidareanställning.

– Men jag kan inte säga att de styr det här med järnhand, formellt är det varje rektor i grundskolan som ansvarar för lönesättningen och då ska de inte ha någon över sig som lägger sig i. Men förvaltningen vill gärna göra det.

Göran Björling har ett råd till dem som funderar på att byta arbetsplats.

– Ta reda på så mycket som möjligt om vilka principer som gäller hos arbetsgivaren. Ofta vet våra kommunföreningar, ombuden i kommunen och friskolornas föreningsombud hur det ligger till. Innan man ger sig in i en dialog med arbetsgivare och bestämmer sig för att byta och acceptera en ny lön som ökar mindre än man hoppats på så ska man prata med våra ombud. 

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm