Debatt

”Politiker är skolans antivaxxrörelse”

partiledare-2022

Politiker pratar om barn i skolan som vore de mjölkkor i en högteknologisk lagård, skriver debattören. På bilden: Riksdagspartiernas ledare.

Kära politiker,

Ni pratar om barn i skolan som vore de mjölkkor i en högteknologisk lagård där de får mat, skötsel och omvårdnad så länge de anpassar sig och levererar tillräckligt mycket mjölk. Kor som vägrar gå in i mjölkmaskinen, som protesterar när den nyfödda kalven leds iväg eller som stångar sina medkossor i ett försök att få mer utrymme, erbjuds knappast en mer rymlig lagård och mer utevistelse. De är för dyra i drift och slutar sin tillvaro på en McDonalds restaurang.

Jämförelsen må vara makaber, men kanske behöver ni faktiskt påminnas om att det är unga människor, inte boskap, det handlar om?

Förakt mot vetenskapen

Det är så fruktansvärt ledsamt. Att så många välutbildade människor i maktposition verkar totalt oemottagliga för argument, vare sig de kommer från elever, lärare eller, hör och häpna, forskare. Det har liksom blivit den nya antivaxxrörelsen, ”Jag vet faktiskt att det är bra med tidiga betyg, för det funkade för mina barn” eller ”det måste bli lättare att stänga av elever” trots att adjungerad professor precis förklarat att det riskerar att leda till att fler elever lämnar skolan och hamnar i kriminalitet. Med den skillnaden att föraktet mot vetenskapen i det här fallet kommer från förespråkare från nästan alla stora politiska partier.

Jag önskar så att ni kunde följa med in i skolan, bakom kulisserna, till rummet där eleven som alla pratar om som skolans värsting sitter. Sitter och berättar om hur svårt det är med de ”gammaldags orden” i SO-boken och hur pinsamt det är att fråga. Om hur skrapet av klasskompisarnas pennor gör det omöjligt att koncentrera sig på mattetalen och triggar tankar om alla tusentals misslyckanden som redan genomlevts. Berättar om rädslan för att dö när ångesten får hjärtat att skena och strupen att krampa. Som inget hellre önskar än att lärarna ska säga ”Du hör hemma här. Du är välkommen hur tokigt du än beter dig, vi har tid och ork att hjälpa, gilla och ha kul”.

För en bra relation till en lärare kan göra all skillnad i världen.

Annika Laestadius, Skolpsykolog

  • Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Skolvärlden.
Kommentera